Сеизмолог: Забележителна земетръсна активност в Североизточно Егейско море

4
Европейският център представя 28 труса от едно огнище
Европейският център представя 28 труса от едно огнище

Европейският център представя 28 труса от едно огнище

Един от островите, разпръснати из Североизточно Егейско море, е остров Лесбос. Принадлежи на Република Гърция. В сряда недалеч от острова се реализира обилна серия от земетресения – 44 според истанбулския каталог, 19 представени от Геодинамичния институт в Атина, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Както вече бе съобщено от български медии, сред които и Агенция Фокус, събитието с максимална сила е станало сутринта в 07:57 време в епицентъра (както и в България). Най-добра локализация на този трус е тази на Европейския сеизмологичен център – почти пълно обхващане на източника на сеизмични вълни (около 350 градуса) от 290 регистрационни пункта, сред които 7 български, отдалечени на разстояние от 300 до 590 км от източника.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 4.4 e в егейската акватория южно от остров Лесбос – на 16 километра от Ватера, 22 км от Полихнитос, 48-50 км запад-югозападно от главния град на острова Митилини и на 75 км от турското крайбрежие. На разстояния до двадесетина километра от източника усетените сътресения навярно са с интензивност около V степен (масово усещане, падане неустойчиви предмети от бита). Слаби усещания са фиксирани в селищата по турското крайбрежие на разстояния до около 120 км в Мала Азия.

Активността, съпровождаща събитието от 07:57, се развива в дълбочина до 17км под морското ниво. Европейският център представя 28 труса от същото огнище. За отбелязване е, че Атинският национален център показва най-слаб интерес към сеизмичността в района на гръцкия остров Лесбос.

Интересно е да се проследи сеизмопродуцирането през изтеклите часове на активизацията. За половин час преди максималното земетресение в същото огнище се осъществяват няколко труса, три от които с магнитуд над 3.0, – пет са предхождащите трусове според истанбулския каталог, четири според определенията на Европейския център и само два според гръцкия център в Атина (отново непълнота). В поредицата след 07:57 присъстват още три до пет труса, които е възможно да са усетени слабо в селища по южното крайбрежие на Лесбос. Останалото множество регистрирани трусове нямат потенциал за усещане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари