Русенският художник Цоньо Цонев откри изложба броени дни преди 80-ия си рожден ден

3
Експозицията ще може да бъде разгледана до 16 ноември в галерията на „Борисова“ 6
Експозицията ще може да бъде разгледана до 16 ноември в галерията на „Борисова“ 6 Снимка: Областна администрация - Русе

Експозицията ще може да бъде разгледана до 16 ноември в галерията на „Борисова“ 6

10 дни преди 80-ия си рожден ден големият русенски художник Цоньо Цонев откри своята поредна самостоятелна изложба.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 16 ноември в галерията на „Борисова“ 6.

Сред гостите на събитието, което бе посетено от десетки жители и гости на града, беше и областният управител Данаил Ковачев. „Поздравявам Ви за усилията и последователността, положени през годините за развитието на живописната школа в региона и утвърждаването ѝ като значим фактор на национално ниво. С нестихващата си енергия, завидни професионализъм и отдаденост, Вие продължавате да създавате картини, които се отличават с висок естетизъм и същевременно ни провокират да преоткриваме ежедневно красотата около себе си. Вашите произведения са пример за морална сила и надежда, за докосване до страстта, но и за съзерцание“, каза областният управител. Той благодари на Цоньо Цонев за това, че намира най-добрия начин житейските му послания да достигат до обществеността, защото те са извор на морална сила и надежда. Ковачев подчерта, че е впечатлен от разнообразието, с което художникът претворява русенския регион. „Пожелавам Ви крепко здраве, още много успехи и нека неудържимостта на творческия порив да не Ви напуска! Считам, че Вие сте истински пазител и посланик на българската духовност и русенския съзидателен дух“, допълни Ковачев.

Изложбата включва 63 картини, като по-голямата част представлява живопис. За ценителите на черно-бялото има и графични произведения. Експозицията няма претенции да покаже цялостното творчество на автора, което се състои от многообразие от теми, техники и жанрове. Напълно точно би било той да бъде определен като майстор на пейзажа, натюрморта, голото тяло и фигуралните композиции. Посетителите могат да видят една от първите му студентски графики от 1967/1968 г. във Велико Търново, както и последната му живописна картина, изобразяваща храм, като символ на абсолютното духовно битие, присъстващ в много негови пейзажи. Първата му самостоятелна изложба е от 1994 година.

Събитието бе представено от журналиста и общественик Пламенка Ангелова, която през последното десетилетие винаги е откривала неговите експозиции. Тя посочи, че той успешно изгражда разпознаваем стил с интензивен и ярък колорит, характерен рисунък и стилизирана форма в картините. Според нея това се дължи най-вече на уменията да комбинира познанията си от графиката със живописни изразни средства и да изгради разпознаваем стил. Най-важното обаче е, че той рисува това, което почувства със сетивата и сърцето си. Така и посланията му са универсални, въздействайки върху вниманието, настроението и съзнанието на публиката. По-новите му картини са в по-приглушена гама и по-конкретно в млечно-бежови краски. Основната техника, която използва, са маслените бои.

На събитието присъства и ръководителят на отдел „Култура“ в Община Русе Ива Чавдарова. Тя връчи на Цоньо Цонев поздравителен адрес от името на временно изпълняващия длъжността кмет Димитър Недев и поздрави всички художници. В поздравителния адрес от Община Русе бе посочено, че картините на Цоньо Цонев са прекрасни образци на изобразителното изкуство и всяка галерия би се гордяла да ги притежава.

Припомняме, че Цоньо Цонев е роден на 13.11.1943 г. в с. Костанденец, област Разград. През 1969 г. завършва Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, специалност Графика при проф. Никола Хаджитанев. От 1975 г. е преподавател в катедра „Промишлен дизайн” в Русенския университет, където се пенсионира през 2006 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари