Живко Коцев оттегли подадената си оставка

0
Оставката ми беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск, заяви той
Оставката ми беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск, заяви той Снимка: Благой Кирилов, БТА

Оставката ми беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск, заяви той

Живко Коцев оттегля подадената си оставка като главен секретар на МВР, заяви самият той на брифинг в Министерския съвет, заедно с министър-председателя в оставка Николай Денков, предаде БТА.

Вчера получих доклад от Калин Стоянов, в който се предлагаше Живко Коцев да бъде освободен от длъжност като главен секретар на МВР, заяви премиерът в оставка Николай Денков.

"Пишеше, че става по желание на Живко Коцев", допълни Денков. Той каза, че е поискал лична среща с Коцев, провели са дълъг и откровен разговор. Живко Коцев е подал тази молба за напускане под натиск от страна на министъра на МВР и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата, заяви премиерът в оставка.

Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, на обида, на болка за отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист – мен и моите близки. От последните дни, от сряда насам, не спират спекулациите и внушенията спрямо мен, спрямо моята личност. Очаквам в следващите дни това да придобие изключителни мащаби, да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко“, посочи Живков Коцев пред представителите на медиите в Министерския съвет.

„Днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на МВР, бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя. Да изпълнявам служебните си задължения, защото тук не става вече въпрос само за мен, за професионалисти и личности, а за цялата държава, за всички българските граждани, за които трябва да осигурим спокойствие и ред“, допълни още той.

На въпрос дали е вярна информацията, че са правени обиски в неговия работен кабинет и дома му, той отвори: „На трети бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, в прокуратурата, след което, на по-късен етап, бяха проведени определени процесуални действия в служебното ми помещение и в дома ми, но това, което се твърди за колосални парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината".

На въпрос дали е защитен свидетел по случая с акцията в Агенция „Митници“, Коцев коментира: „Няма да конкретизирам факти и обстоятелства, които са относими към наказателното производство, но МВР и служителите са длъжни да работят в синхрон, координация. Това го налагат общите приоритети и общите цели“.

Живко Коцев отговори, че органите на реда трябва да работят в синхрон и единомислие, без значение кой е министър.

Попитан имало ли е заплахи за живота му, Живко Коцев отговори: „Към този миг аз не разполагам с такава информация, но ще поясня – очаквам всичко от всеки“.

По-рано кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет, а президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи избори „две в едно“ на 9 юни – предсрочни парламентарни избори и избори за Европейски парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари