Зеленски към Запада: Вземете бързо решение, пратете ни самолети

0
В своето обръщение днес Зеленски освен това подчерта, че международната общност ще е отговорна за голяма хуманитарна катастрофа, ако не се съгласи на зона, забранена за полети над Украйна с цел защита на тази страна
В своето обръщение днес Зеленски освен това подчерта, че международната общност ще е отговорна за голяма хуманитарна катастрофа, ако не се съгласи на зона, забранена за полети над Украйна с цел защита на тази страна Видео: Телеграм

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес западните страни да решат възможно най-бързо въпроса за изпращане на самолетите МиГ-29, предложени от Полша за помагане на Украйна да се противопостави на руската инвазия, предадоха Франс прес и БТА

"Вземете възможно най-бързо решение, пратете ни самолети!", заяви Зеленски в ново видеопослание, качено в канала му в "Телеграм". Той призова незабавно да се разгледа полското предложение.

Варшава, която не иска да изглежда като страна в руско-украинския конфликт, предложи да прехвърли тези самолети на Вашингтон, за да бъдат изпратени после те в Киев, но САЩ бързо прецениха това предложение като неосъществимо.

"Перспективата бойни самолети да бъдат на разположение на американското правителство, да потеглят от американска и натовска база в Германия, за да летят към едно оспорвано с Русия въздушно пространство над Украйна поражда сериозно безпокойство за цялата НАТО", обясни говорителят на Пентагона Джон Кърби. Според него Вашингтон продължава консултациите с Варшава по този въпрос.

Зеленски пък благодари на Полша за нейно решение. Вчера Полша за изненада на САЩ заяви, че е готова да премести незабавно и безплатно всичките си самолети МиГ-29 в базата Рамщайн в Германия и по този начин да ги предостави на разположение на правителството на САЩ, припомня Франс прес.

Само няколко страни от Източна Европа, които са бивши членове на Варшавския пакт имат съветски самолети МиГ-29, чиито способности са такива, че да отговарят възможно най-много на украинските нужди, за да се противопоставят на руските сили.

В своето обръщение днес Зеленски освен това подчерта, че международната общност ще е отговорна за голяма хуманитарна катастрофа, ако не се съгласи на зона, забранена за полети над Украйна с цел защита на тази страна.

"Русия използва ракети, самолети и хеликоптери срещу нас, срещу цивилни, срещу нашите градове, срещу нашата инфраструктура. Хуманитарно задължение на света е да отговори на това", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    русенец
    Червенски, сега се сетих нещо . Защо не си върнеш самолетите , които избягаха в Молдова, Румъния и Русия? Твои са си, екипажите им също.:)
  • 11
    1
    русенец
    Абе, Червенски, защо не помолиш братята американци да ти дадат ония Су и МиГ, които взеха от молдовците? Около 30 парчета са и до едно в движение.:) Защото на САЩ им е през оная работа за теб, бе смешник! Ти им свърши работата, вече са те написали в разход.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари