Зелените дървета в Европа драстично намаляват

0
Какво се крие зад кафявите летни гори в Европа?
Какво се крие зад кафявите летни гори в Европа?

Какво се крие зад кафявите летни гори в Европа?

Дали зелените летни гори в Европа са вече в миналото? Засушаванията и горещите вълни водят до покафеняване на горите в Европа през летните месеци.

Миналата година 37% от горите в Средиземноморието и Централна Европа са били засегнати, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.

Изследователи от университета ЕТН в Цюрих и Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта (WSL) проучват явлението през последните 21 години.

Резултатите, публикувани в списанието Biogeosciences, показват, че лятното покафеняване на горите се разпространява в цяла Европа.

Какво се крие зад кафявите летни гори в Европа?

Използвайки сателитни данни с висока резолюция, изследователите установяват периоди, в които горските площи не са толкова зелени, колкото трябва да бъдат през лятото.

Макар че сушата играе основна роля за потъмняването на горите, последиците от нея не са непосредствени.

Изследователите отбелязаха "наследствения ефект" на интензивните и продължителни сухи периоди, което означава, че способността на дърветата да оцеляват при горещина и суша зависи не само от текущото време, но и от това от предишни месеци и години.

Проучвайки историята на събитията със слаба зеленина, изследователите установиха метеорологични сигнали, които са повлияли на дърветата в продължение на години. По-специално, честите периоди с малко дъжд в продължение на две до три години са били предвестник на лятното покафеняване на дърветата.

Честите периоди на високи температури в продължение на поне две години в умерените зони също оказват значително влияние.

"Преди да се стигне до слабото позеленяване на горите в Централна Европа, обикновено наблюдавахме две сухи и горещи лета подред", казва Мауро Херман, докторант в ЕТН и водещ автор на изследването.

Засушаването също така благоприятства заразяването с корояди и гъби, както и горските пожари - всички те могат косвено да допринесат за покафеняването, отбелязват изследователите.

Кои части на Европа са най-силно засегнати от кафяви гори?

Средиземноморието страда от лятно покафеняване на горите от началото на 2000 г. насам.

През последните години проблемът се разпространи и в горите с умерен климат в Централна Европа.

През 2022 г., когато на континента е регистрирано най-горещото лято, в Европа се наблюдава най-мащабното оцветяване в кафяво досега - повече от една трета от горите в тези региони са засегнати.

Това е "много повече от всяко друго събитие през последните две десетилетия", смята Херман.

Какво означава това покафеняване за горите в Европа?

Намалената зеленина е признак за намалена жизненост и повишен стрес в горите. То също така показва отмирането им.

В миналото горещите и сухи лета са били по-редки в Европа. След рекордната гореща вълна през 2003 г. цветът на горите в Европа почти не е бил засегнат.

Но от 2018 г. насам повтарящите се широкомащабни засушавания и високи температури доведоха до обширно покафеняване.

Тъй като тази година се очаква повторение на рекордно горещото и сухо лято от 2022 г., кафявите гори могат да станат още по-разпространени в Европа.

По-специално смърчовете и буковите дървета в Германия и Швейцария изсъхват преждевременно, тъй като цели гори се огъват под постоянния стрес от горещини и суша.

Тъй като времето може да не е единственият фактор, който допринася за това явление, изследователите подчертават, че то не може да се използва за прогнозиране на бъдещето, но може да даде насоки.

"Целенасоченото наблюдение на метеорологичните условия в продължение на няколко сезона би могло да предостави ценна информация дали е вероятно да се появи преждевременно обезцветяване на листата през следващото лято", казва Томас Фолгемут, ръководител на изследователското звено "Динамика на горите" във WSL и съавтор на изследването.

Той добавя, че управлението на горите може да помогне за ограничаване на покафеняването на горите с повишаването на температурите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ГеоГрафа
    Ailanthus altissima /див орех/. За този вид няма лошо място. Като бурен е и където се завъди , после почти е невъзможно да се премахне. Завзема територии. Просто се променят климатичните зони в планетарен мащаб.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари