Европейският топлинен рекорд: 48,8 градуса в Сицилия

0
Температурата е отчетена от автоматична метеорологична станция в Сиракуза
Температурата е отчетена от автоматична метеорологична станция в Сиракуза

Температурата е отчетена от автоматична метеорологична станция в Сиракуза

Температурата от 48,8 градуса по Целзий, измерена в Сицилия, Италия, през 2021 година, беше официално призната за топлинен рекорд за континентална Европа, съобщава ДПА.

Световната метеорологична организация (СМО) съобщи в Женева, че международни експерти са проверили измервателните уреди и обстоятелства и са ги потвърдили като верни.

Температурата е отчетена от автоматична метеорологична станция в Сиракуза на италианския остров Сицилия на 11 август 2021 година. По това време в Централна Европа е имало гореща вълна.

Резултатите от изследването са публикувани в International Journal of Climatology, съобщава БТА.

Предишният рекорд е регистриран в Гърция, на 10 юли 1977 година, когато в Атина и Елефсина са измерени 48 градуса. Температурните записи по това време обаче не са били проверявани от независими експерти, съобщават от СМО.

В момента СМО проучва многобройни измервания, които предполагат рекорди, включително максимални и минимални температури, валежи, градушки, суши, пориви на вятъра и мълнии.

Според СМО в момента се проучва дали миналогодишният циклон „Фреди“ е бил най-дългият в историята: Той се образува в Тихия океан, премина хиляди километри на запад и причини сериозни щети в южната част на Източна Африка, включително в Мадагаскар, Малави и Мозамбик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари