Здравният министър предлага удължаване на епидемичната обстановка

0
„Удължаването се налага не толкова заради броя на новозаразените, който не е толкова висок, а заради опасността от нови щамове”, обясни д-р Кацаров
„Удължаването се налага не толкова заради броя на новозаразените, който не е толкова висок, а заради опасността от нови щамове”, обясни д-р Кацаров Видео: NOVA

Според д-р Стойчо Кацаров опасността все още не е отминала

Здравният министър предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месеца, предава NOVA. Според д-р Стойчо Кацаров опасността все още не е отминала и ако няма по-масова ваксrнация на населението рискът от четвърта вълна е голям.

Удължаването на обстановката се налага, за да продължи действието на мерките срещу вируса, включително и на социалните. Това обаче не е единствената причина.

Удължаването се налага не толкова заради броя на новозаразените, който не е толкова висок, а заради опасността от нови щамове”, обясни д-р Кацаров.

Спадът на новозаразените и хоспитализираните обаче не бива да ни успокоява, категоричен е здравният министър.

Единственият ефективен начин да се ограничи заразата си остава ваксинацията и затова моят апел към хората е да се ваксинират, тъй като рискът от нова вълна есента съществува”, каза Кацаров.

Няма как да се прогнозира кога ще постигнем колективен имунитет, защото не ясно колко хора са се срещали с вируса. За тази цел министерството започва проучване.

„На представителна извадка от хора да се изследват антитела, клетъчен имунитет. То също не дава 100% гаранция, но с много по-голяма сигурност ще можем да кажем колко хора имат защита и при сегашния темп на ваксинации ще можем да кажем кога ще се постигне колективен имунитет”, каза още здравният министър.

Междувременно се обмислят нови промени за подпомагане на туризма.

„Безплатно тестване на идващите. Трябва да сме много внимателни, защото ако допуснем епидемичен взрив в този период - край на туризма”, смята Кацаров.

А по-всичко личи, че Националният оперативен щаб остава в историята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари