Идва нов пик на кризата с коронавируса

1
Бързото разпространение на британския вариант на вируса се очаква да даде отражение върху смъртността и заболеваемостта у нас в края на март
Бързото разпространение на британския вариант на вируса се очаква да даде отражение върху смъртността и заболеваемостта у нас в края на март Видео: NOVA

Прогнозата на здравните власти е, че това ще се случи в края на март

Идва нов пик на кризата с коронавируса, предупреждават здравните власти. Прогнозата им е за края на март. Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев заплахата идва от британския и южноафриканския щам. Именно новите мутации са причина шлемовете и шаловете да бъдат забранени като заместител на маските на закрито, предава NOVA.

В опит да се ограничи вируса, вече е в сила изискването за задължителен PCR тест за влизане в България.

На този фон молове и фитнеси отварят от понеделник.

Според здравните власти намалелите случай на заразени показва, че мерките дават резултат. В края на март обаче главният държавен здравен инспектор прогнозира рязко разпространение на британския вариант на вируса у нас. Колко са заразените с него в момента не може да се каже, а не по-малко притеснителен е южноафриканският щам, който все още не е регистриран у нас.

В същото време стана ясно, че ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес. Това ще стане с предложение, което здравният министър ще внесе другата седмица на правителственото заседание.

Бързото разпространение на британския вариант на вируса се очаква да даде отражение върху смъртността и заболеваемостта у нас в края на март.

„В момента 10 души при нас заразяват 6 - 7. Във Великобритания 10 заразяват 27. Концентрацията на новия вариант на вируса в горните дихателни пътища е между 10 - 100 пъти по-голяма”, обясни доц. Кунчев.

Другият нов щам – южноафриканският е по-слабо разпространен, но е по-опасен. Засечен е в осем държави.

„Той има промени по типа на щама от Великобритания, даже и двата варианти съдържат един коктейл от мутации, част от които се припокриват. Така че, да, предава се по-лесно, но няма данни да протича по-тежко”, обясни проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Производители на ваксините са в готовност да я променят, ако се потвърди, че тя не е достатъчно ефективна срещу новите видове на вируса.

„Дори да се окаже, че неутрализиращите антитела не се свързват достатъчно, първо този щам е все още много слабо разпространен, второ дори с по-слаб имунитет, все пак ще имаме защита”, обяснява проф. Христова.

Именно новите мутации са причина да се забрани използването на шлемове и шалове като предпазно средство.

Това нещо предпазва в известна степен. Чисто механично то ще спре тези частици, които излъчвате поне в права посока, защото е пред вас. Но те не излизат само отпред, а отдолу и отстрани. От тази гледна точка шлемът предпазва в пъти по-малко дори от обикновената хирургична маска”, каза доц. Кунчев.

А на правителствено съвещание стана ясно, че заради изборите ваксинационният план ще бъде променен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес.

„Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете, но и всички, които доброволно и безплатно желаят, в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Амбицията ни обаче е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират. Подчертавам става дума за над 80 000 души”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

„В сряда ще внеса предложение за изменение на ваксинационния план”, обяви проф. Костадин Ангелов.

Премиерът Борисов заяви, че забавяне на ваксините няма и колкото ни е изпратила Европейската комисия, толкова са получени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук