Защо точно Ница?

0
Целта е да се провокира реакция на белите европейци срещу мюсюлманското население на Европа
Целта е да се провокира реакция на белите европейци срещу мюсюлманското население на Европа Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция тъкмо започваше отново да диша нормално.

Европейското първенство по футбол премина без терористичен атентат. Президентът Франсоа Оланд обяви, че извънредното положение, наложено след ноемврийските атаки в Париж, ще бъде премахнато до края на юли. Летните празници започваха, а икономиката даваше признаци на възстановяване. И се случи това…

Нападението с камион в Деня на Бастилията, насочено срещу тълпи от граждани, които наблюдаваха фойерверки по крайбрежието на Ница, носи всички отличителни белези на дяволско планиране и перфектно избран момент от страна на „Ислямска държава“, пише Джон Личфийлд за Independent.

Атаката се случи на празника, който отбелязва френските, а и западните ценности, демокрация, братство. Тя беше насочена срещу семейства, включително деца и бебета, в момент на радост и спокойствие. Терористите се прицелиха в града, който символизира ролята на Франция като една от най-популярните туристически дестинации в света и място, където човек може да се наслаждава на живота.

Има нещо още по-ужасяващо в използването на банален 20-тонен камион, каквито виждаме всеки ден, за 84 брутални, закоравели и безсмислени убийства. Силите за сигурност могат да търсят, следят и контролират оръжията и експлозивите. Но как някой може да спре шофьор на камион, който е решил да се блъсне в тълпа от хора?

Разбира се, може да се окаже, че извършителят на зверството е „вълк единак“, който не е под директния контрол на „Ислямска държава“. Това също би било двойно по-страшно. „Халифатът“ може и да не дърпа струните, но неговата стратегия и пропаганда вече призова симпатизантите да намеря свои методи и възможности за убиването на „мръсни французи и американци“ и други „неверници“.

Атентатите от 13 ноември в Париж бяха в известен смисъл подвеждащи. Те имаха нужда от сериозна логистика и планиране.

Истинската война, пред която Западът е изправен днес (а не само Франция – б.р.) е открито предизвикана от лидерите на „Ислямска държава“. Тя включва произволни и едва планирани нападения срещу Европа, която е „отпуснатото коремче“ на западния свят. Те са извършени от хора, вдъхновени, но едва бегло насочени, от джихадисткото „евангелие“ на омразата и отмъщението.

Целта също беше ясно заявена. Тя е да се провокира реакция на белите европейци срещу мюсюлманското население на Европа, като се започне от над 4.7-те милиона мюсюлмани във Франция. Според „Ислямска държава“ това ще привлече още много млади мюсюлмани към джихадистката кауза.

След атаките в Париж и Брюксел стана ясно, че тази стратегия се е провалила. Заслугата за това е на голямото мнозинство от френски и белгийски граждани, които не насочиха яростта си към мюсюлманите. Трябва да бъдем признателни и на повечето мюсюлмани в Европа, които отхвърлят ненормалната логика на „Ислямска държава“.

Но колко дълго може да очакваме хората да реагират с такова търпение и здрав разум? Изборът на Ница, независимо дали е правилно калкулиран от „Ислямска държава“, или случаен, има потенциала да предизвика социална експлозия.

Париж и Брюксел са космополитни и либерални градове с отворено съзнание. Ница категорично е най-десният от големите градове във Франция – бастион на най-острата част от десницата на Никола Саркози и град, чиито жители масово гласуват за „Националния фронт“ на Марин льо Пен.

Голяма част от бялото население е съставено от наследници на френските колонизатори „пие ноар“, прогонени от Алжир в началото на 1960 г.

В Ница живеят и много мюсюлмани, но те са в рамките на града, а не заключени в бедни и мултирасови предградия – като тези в Париж и Лион. Така че ако искате да разпалите расова война във Франция, Ница е перфектното място.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари