Защо сега в северното полукълбо е толкова горещо?

0
Не бива да сме изненадани от високите глобални температури, коментира климатолог
Не бива да сме изненадани от високите глобални температури, коментира климатолог

Не бива да сме изненадани от високите глобални температури, коментира климатолог

Медиите продължават да отразяват екстремните горещини, които засягат много части на северното полукълбо, пише dir.bg.

Джъстин Роулат, редактор "Климат" в ВВС News, разговаря с професор Ричард Бетс, климатолог от Метеорологичната служба и Университета в Ексетър, който казва, че високите температури са в съответствие с прогнозите на климатичните модели: "Не бива да сме изненадани от високите глобални температури. Всичко това е ярко напомняне за това, което знаем отдавна, и ще ставаме свидетели на все по-екстремни стойности, докато не спрем да натрупваме повече парникови газове в атмосферата."

Адам Вон във в. "Таймс" пише, че "американска правителствена агенция заяви, че светът се намира в "топъл период", дължащ се на изменението на климата и климатичния модел Ел Ниньо, но не можа да провери предварителните данни, според които миналата седмица са измерени няколко от най-горещите дни в историята".

Той добавя: "Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), която е орган, отговарящ за климатичните данни, заяви, че не може да потвърди данните, тъй като не оценява дневните температурни записи. Тя добави, че използваната техника за моделиране "не е подходяща" като заместител на "действителните измервания на температурата"...

Агенцията на ООН, базираната в Женева Световна метеорологична организация, заяви, че е "преждевременно" да се обявяват рекорди, но че данните на Университета на Мейн, които бяха използвани, за да се каже, че през миналата седмица световният рекорд за средна дневна температура е бил счупен три пъти са "още едно доказателство" за въздействието на изменението на климата и Ел Ниньо."

В блога си RealClimate д-р Гавин Шмидт от НАСА дава обяснение за тези нови рекорди: "Не съществува пряко измерване на глобалната температура - нито от спътници, нито от станции, нито от един случаен човек, който се оказва на най-средното място на Земята (къде изобщо може да е то?).

Но това не означава, че продуктите не са полезни! В този конкретен случай разглеждаме резултатите от модел за прогнозиране на времето (NCEP CFS), който на всеки три часа приема множество източници на данни от място и от спътници, които след това се осредняват за един ден и за повърхността на планетата.

Тези изчисления са точно отражение на това, което се намира в модела, но поради множество причини това може да не е перфектно отражение на това, което се случва в реалния свят."

Шмид отхвърля и коментарна статия, публикувана в Wall Street Journal от известен лобист-климатоскептик, който се опитва да твърди - невярно - че "изчислените оценки на сегашните температури не могат да бъдат справедливо сравнени с предположения за глобалната температура отпреди хиляди години".

Шмидт казва: "Климатът се затопля, рекордите се чупят и все по-често виждаме последиците от това. Знам защо WSJ не иска да осъзнаете това, но не е трудно да се види покрай тяхното замазване".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Да, бе, да!
    Пълни глупости, но ВВС News са готови да ви промиват мозъците денонощно, стига да получават добро финансиране за това. Справка: тригодишната "пЛандемия" от китайска кашлица!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари