Защо се стряскаме точно преди заспиване?

0
Прекалено голямата умора и недоспиването са сред причините за неприятното усещане
Прекалено голямата умора и недоспиването са сред причините за неприятното усещане

Това би трябвало да е един от най-приятните периоди за деня.

Лягате на леглото, намествате се, така че да ви е удобно, започвате да усещате как мозъчната ви дейност се забавя … и след това изведнъж изпитвате шокиращо усещане за пропадане. Сякаш не сте преценили правилно броя на стълбите, по които слизате и кракът ви провисва във въздуха, оставайки малко по-дълго, отколкото сте очаквали. Това никак не е приятно, разказва Profit.bg.

Това сепване е феномен, известен като “хипнагогно пропадане” и може понякога да е придружен и от визуални халюцинации. И така, какво точно е това?

Хипнагогно пропадане се случва, когато мускулите, обикновено тези на краката, несъзнателно се свиват много бързо, почти като спазъм. Въпреки че причините за това все още не са достатъчно ясни, от еволюционна гледна точка се предполага, че това е в основата на най-малко две важни функции, втората от които е в сила и до днес.

Съвет от милионер за първата една и последните 30 мин. от деня ви Концепцията на сутрешния ритуал на Хъфингтън предполага, че това, което вие искате от себе си, винаги трябва да е по-важно от това, което светът иска от вас.

Първата - това внезапно събуждане, ни позволява да проверим обстановката около нас за последен път и да се уверим, че е наистина безопасно да заспим. В крайна сметка може да сме се озовали случайно на някакво опасно място.

Друга предполагаема еволюционна функция е, че това ни позволява, или поне е позволявало на нашите древни предци, да проверят стабилността на позицията на тялото преди заспиване, особено ако са се опитвали да заспят върху дърво.

Другата основна теория е, че хипнагогното пропадане е просто симптом на нашата активна физиологична система, която най-накрая се предава, макар и с нежелание, на желанието ни за сън, и преминава към състояние на отдих. Кофеинът (или други стимуланти) и/или интензивните тренировки вечер и високите нива на тревога се свързват с нарастване на вероятността от спонтанно хипнагогно пропадане и би трябвало да се избягват, когато е възможно.

Други причини могат да бъдат прекалено голямата умора, недоспиването и хаотичните времена на лягане и ставане. Спазването на приблизително едни и същи часове на лягане и ставане помага за избягването на този феномен. Хипнагогното пропадане може да бъде предизвиквано и чрез стимулиране на сетивата по време на периода преди заспиване.

Затова е препоръчително да се спи на по-хладно, тъмно и тихо място. По този въпрос няма много проучвания, защото до голяма степен се смята за нормален феномен, за които не може да бъде предложено окончателно “лечение”. Това, което се знае обаче е, че с напредване на възрастта хипнагогното пропадане намалява.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари