Измислена диганоза ли е "язвителното отлагане на съня"?

1
Много хора страдат от този проблем и дори не го осъзнават
Много хора страдат от този проблем и дори не го осъзнават

Много хора страдат от този проблем и дори не го осъзнават

В днешно време много хора изпитват трудност при заспиването след изключително натоварен ден и дори съзнателно заспиват по-късно, отколкото е препоръчително. Този проблем си има име и се нарича "язвително отлагане на съня".

Причини

Има няколко основни причини за язвително отлагане на съня:

  • Липса на свободно време през деня: Всеки от нас има различни ангажименти през деня – работа/училище/университет, семейство и др. и често заради тях нямаме достатъчно свободно време, в което да се отдадем на любимото си хоби, да отидем на спорт или просто да изгледаме хубав филм. Когато най-накрая имаме малко свободно време, трудно можем да се откъснем от вълнуващи занимания или любимите сериали, което ни кара да стоим будни до късно вечер, вместо да си почиваме.
  • Стрес от ежедневните ангажименти: Липсата на свободно време през деня и стресът от ежедневните ангажименти могат да доведат до дисбаланс между професионалния и личния живот. В резултат на това, много хора използват късните часове на нощта като начин за наваксване с нещата, които харесват и им доставят удоволствие.
  • Необходимост от свобода и контрол: Всички ние искаме да правим това, което ни харесва, вместо да сме принудени да следваме предварително начертан график. Затова, когато имаме възможност да решим как да прекарваме свободното си време, често решаваме да будуваме, дори ако това означава жертване на съня си и хронично недоспиване.

Последици

Язвителното отлагане на съня може да доведе до редица негативни последици, включително:

  • Повишен стрес, тревожност и депресия: Лишаването от сън води до повишен стрес, тревожност и депресия, като затруднява баланса на емоциите.
  • Хронични физически здравословни проблеми: Недостигът на сън е свързан с хронични физически здравословни проблеми, като затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.
  • Намалена продуктивност и концентрация: Когато често не си лягате навреме и не си осигурявате достатъчно количество сън, това може да ви изтощи и да намали вашата продуктивност, да предизвика чувство на вина и стрес, както и да прекъсне вашите рутинни дейности.

Как да се справим с язвителното отлагане на съня?

За да се справим с язвителното отлагане на съня, е важно да предприемем следните мерки:

  • Да създадем редовна рутина за сън: Редовната рутина за сън ще ни помогне да се настроим за сън и да го направим по-лесен.
  • Да си създадем спокойна среда за сън: Спокойната среда за сън ще ни помогне да се отпуснем и да заснеме по-лесно.
  • Да избягваме кофеина и алкохола преди лягане: Кофеинът и алкохолът могат да нарушат съня.
  • Да се упражняваме редовно, но не твърде късно вечер: Редовните упражнения могат да подобрят качеството на съня, но не е добре да се упражняваме твърде късно вечер, тъй като това може да ни затрудни да заспим.
  • Да си осигуряваме достатъчно време за сън: Всеки човек има нужда от различно количество сън, но възрастните обикновено се нуждаят от около 7-8 часа сън на нощ.

Ако имате проблеми със съня, е важно да се консултирате с лекар, за да изключите наличието на медицински проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари