Кои храни ни помагат да заспим по-бързо?

2
В случай, че често ви се случва да се въртите вечер в леглото
В случай, че често ви се случва да се въртите вечер в леглото Снимка: iStock/ Getty images

В случай, че често ви се случва да се въртите вечер в леглото

Диетолози определиха 10 храни, които ви помагат да заспите по-бързо и подобряват качеството на съня, съобщи Fox News, предава Дарик радио.

Брин Макдауъл предлага да добавите бадеми към вашата диета.

Бадемите са източник на хормона мелатонин, който регулира биологичния часовник на човек и сигнализира кога е време да се подготви за лягане. Изследванията показват, че яденето на храни, богати на мелатонин, може да подобри циклите на съня на организма ви", каза тя.

Колежката ѝ Кейли Макморди добави, че орехите също са полезни, тъй като са източник на мелатонин, серотонин и магнезий.

Диетоложката Аманда К. Милър отбеляза, че бананите съдържат въглехидрати, триптофан и мелатонин, а също така помагат за бързото заспиване. Освен това списъкът с успокояващи продукти включва чайове от лавандула и лайка, които помагат за отпускане и намаляване на тревожността.

Експертите препоръчват също да се обърне внимание на черешовия сок, овесените ядки, сьомгата, яйцата, авокадото и кивито.

По-рано диетоложката Триста Бест обясни, че кафето осигурява не само енергия, но и ускорява метаболизма, намалява риска от сърдечни заболявания и диабет и дори забавя на процеса на стареене.

Тези свойства обаче притежава само правилно приготвената напитка. Тя препоръча да не се добавят мляко и мазна сметана към кафето. Млечните продукти могат да причинят възпаление при много хора поради различни алергии, непоносимост или автоимунни заболявания.

Според Бест хората не обръщат достатъчно внимание на захарта и сиропите, които добавят към кафето си, но го правят по-малко здравословно. Като алтернатива тя предлага мед и канела. Препоръчва също да се чете внимателно състава на млякото и сметаната, за да се уверите, че захарта и съставките са възможно най-малки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари