Защо общините не умеят да печелят от боклука си?

0
Реките ни са пълни с боклук, а в същото време в цяла Европа отпадъците са ценен ресурс
Реките ни са пълни с боклук, а в същото време в цяла Европа отпадъците са ценен ресурс Видео: БНТ

Реките ни са пълни с боклук, а в същото време в цяла Европа отпадъците са ценен ресурс

За да намери отговор на въпроса защо се получава така, екип на БНТ се отправи към Община Своге, където съвсем скоро, проблемът буквално изплува от водите на река Искър. Оказа се, че само малката община за миналата година е дала за депониране на боклук близо 2 милиона лева.

В същото време Лазар, жител на същата тази община, печели от разделно събиране на желязо по 800 лева на месец.

Лазар е с осигурена прехрана и никакви порои не са му страшни. Нищо че реката му отнесе боклука. Очевидно не е целият. А тук има доста. Само от река Искър преди две седмици бяха изкарани 840 тона отпадъци. Извозването и депонирането им струваше 77 хиляди лева.

Зам.-кметът на Своге Иван Богданов заяви: "За миналата година всички сметки, които сме платили по извършване на тези услуги възлизат на 1 милион и 970 хиляди, за депонирани 8155 готи битови отпадъци. Това е една доста сериозна цифра Искам да направя само сравнение с миналата година 2019 година, когато депонирахме 7 хиляди тона. 2021 пак 8 хиляди".

Къде се къса нишката и защо след изграждането на десетки регионални системи за управление на отпадъците, мерки и стратеги, за боклука си в общия случай общините единствено плащат и то солено - гледайте във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари