Защо Община Русе иска да ни увеличи данъците?

14
"Не виждам и един лев, който ще бъде похарчен в моя и на русенските граждани полза", изчисли данъкоплатец
"Не виждам и един лев, който ще бъде похарчен в моя и на русенските граждани полза", изчисли данъкоплатец Снимка: Dunavmost

"Не виждам и един лев, който ще бъде похарчен в моя и на русенските граждани полза", изчисли данъкоплатец

Журналистът Петър Гецов споделя някои мисли по актуалната тема "Общината иска да вдигне имотните данъци" в групата Обществен съвет Русе.

Според негови изчисления сметката не излиза в полза на русенци. "Не виждам и един лев, който ще бъде похарчен в моя и на русенските граждани полза", твърди той. Ето и неговото обосновано мнение:

1. Струва ми се, че такова предложение трябва да се разглежда заедно с бюджета за следващата година защото сега не се знае какви разходи се предвиждат в него. Може пък сегашните приходи да се окажат достатъчни. Този подход - дай да вдигнем данъците пък после ще измислим как да похарчим парите, ми се струва абсурден.

2. Някои сметки изглеждат погрешни. Ако при данък сгради за 2023 г. при 2 промила са събрани 8 429 308 лв., при 3 промила трябва да се съберат с 50% повече или 12 643 962 лева, а не 12 230 000 лв., както е записано в обосновката. И всъщност трябва да са още повече защото се предлага и ново райониране, което ще увеличи коефициента за изчисляване на данъчните стойности в някои квартали. С колко не се посочва, явно такъв разчет не е правен.

Същото може да се каже и за данъка за възмездно придобиване на имоти. Годишен план от 5 млн. лева при ставка 2,2 на 1000. При увеличение на ставката на 2,7 би трябвало същия план да донесе 6,13 млн. лева приходи, а не 5,8 млн. както е посочено. Освен ако се прогнозира спад на сделките и цените на имотите, което не знам на каква база би могло да се направи.

3. Не знам защо като основание за увеличаване на данъците се изтъква необходимостта да се погасяват заеми, включително към Фонда за градско развитие. Тези 7 млн. лева, които ФГР отпусна за изграждането на плувния комплекс в парка са отпуснати не на Общината, а на "Общински пазари" ЕООД. Съответно заплащането на вноските е ангажимент на търговското дружество, а не на Общината. Освен това си спомням един фантастичен финансов разчет как този плувен комплекс ще реализира приходи за 1 млн. лева годишно, ще си плаща вноските и даже ще остава на печалба. Тази утопия явно вече не е на дневен ред.

4. Посочват се разходи от 2 млн. лева по договора за анаеробната инсталация. Това не знам как е изчислено, но тази инсталация първо кой знае кога ще заработи, а второ - може и да се окаже на печалба след като заработи. Поне и този вариант е предвиден в обществената поръчка за избор на бъдещия оператор, какъвто още няма определен.

5. От всички тези допълнителни разходи, посочени като основание за увеличаване на данъците, не виждам и един лев, който ще бъде похарчен в моя и на русенските граждани полза. Изключвам общинската администрация, която ще получи 20% увеличение на заплатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    23
    Жан Виденов:)))
    Единственият начин да принудиш и малкото хора останали в Русе да емигрират или мигрират е този......
  • 0
    22
    Жан Виденов:)))
    Единственият начин да принудиш и малкото хора останали в Русе да емигрират или мигрират е този......
  • -1
    21
    Жан Виденов:)))
    Единственият начин да принудиш и малкото хора останали в Русе да емигрират или мигрират е този......
  • 1
    20
    Гост
    Що не го каза преди изборите.....-щото е мишка момчета и момичета....
  • -2
    19
    Спас
    Плащаш за бунгало, а искаш да си олинклузив. С това мислене на този псевдо журналист освен да се стои на дъното в Европа друго няма да се постигне......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари