Защо наричат Русе "Малката Виена"?

3
Връзките между Русе и Виена се утвърждават през 19 век, когато заможните русенци се отправят към австрийската столица
Връзките между Русе и Виена се утвърждават през 19 век, когато заможните русенци се отправят към австрийската столица Снимка: Dunavmost

И двата са разположени на река Дунав, а архитектурата на Русе е силно повлияна от австрийската

Русе е един от най-красивите и космополитни градове в България. Разположен е на брега на река Дунав, която го свързва с Европа. Именно това стратегическо местоположение е допринесло за бурното развитие на града в миналото и до днес.

Русе е известен с прозвището "Малката Виена". Това сравнение не е случайно. Двата града имат много прилики. И двата са разположени на река Дунав, и двата са били важни търговски и културни центрове в миналото. Освен това, архитектурата на Русе е силно повлияна от австрийската.

Исторически контекст

Приликата между Русе и Виена датира от времето на Османската империя. През 18 век Русе е избран за седалище на Дунавския вилает, който е една от най-големите провинции на империята. Това дава на града възможност да се развива бързо и да се превърне в един от най-важните търговски и културни центрове в региона.

В този период Русе привлича много европейски търговци и дипломати. Множество европейски страни откриват свои консулства в града. Това допринася за разпространението на европейската култура в Русе.

Архитектура

Архитектурата на Русе е един от най-важните фактори, които допринасят за сравнението му с Виена. Много от сградите в града са построени в стил неокласицизъм, който е популярен и във Виена.

Доходно здание, построено през 1898 г. по проект на австрийския архитект Паул Бранк е една най-известните архитектурни забележителности в Русе.

Култура

Русе е известен и със своята богата културна история. Градът е дом на множество музеи, галерии, театри и опера.

Някои от най-важните културни институции в Русе са:

  • Национален музей на транспорта
  • Регионален исторически музей
  • Държавна художествена галерия
  • Русенска опера и балет
  • ДТ "Сава Огнянов"
  • Държавен куклен театър

Русе е град с богата история и култура. Архитектурата му, местоположението му и културният му живот го правят един от най-привлекателните градове в България. Неслучайно е известен като Малката Виена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    35
    До Русенец
    Благодаря за изчерпателния отговор. Желая здраве и весело посрещане на предстоящите празници от Никулден нататака.Да направим Ложата на Русенци :-)))) време е... да прогоним простанците и алчниците нагли от нашият град. :))
  • 7
    34
    бах ти глупаците
    Всичко красиво в Русе е построено между 1878 и 1944 г. 66 процента от вноса и износа на младата държава след 1878 е минавал през Русе .Градът е бил много богат и притегателен център за търговия и фабриканство .Не случайно тогава са създадени стотици фабрики ,работилници и са започнали да произвеждат това ,което наричаме ..първи в България .Софийската държава започва да убива града още след като калното село София става столица.Комунистите ,а и сегашните свине продължават традицията ..Между другото...шопите ревали ,че остават в пределите на България .Искали в Сърбия .
  • 2
    33
    Русенец
    Сградата на мюфтийството (хотел Балкан, хотел Бристол) е от 1905 г. "След пожара и фалита на дружество "Гирдап" през 1924г, на което е бил акционер, Михаил Силаги купува място от Турското мюфтийско настоятелство и строи къща и аптека на улица "Александровска" № 44, срещу банка "Гирдап". Операта, Доходното здание, библиотека Любен Каравелов, старата музикална школа, на Борисова, историческият музей, домът на Елиас Канети, банката на Буров, Севастопол и ред други красиви русенски сгради, са строени след освобождението на Русе.
  • 1
    32
    До Русенец
    Кога е строена сградата на мюфтииството ,бившото бостро Балкан и хотелската част? А сградата на Силаги и Йетел офиса? Имаш ли инфо?
  • 5
    31
    Русенец
    "Приликата между Русе и Виена датира от времето на Османската империя." ------ Така ли? Я да ми кажете няколко сгради в Русчук, от времето на Османската империя, които са наподобявали Виенските архитектурни сдания? Всички красиви сгради в Русе са строени, поне 30 г след освобождението и нямат нищо общо с Османското владичество. Единствените сгради, останали от него период, са кукленият театът (някогашният хотел Гюл шахиун, с никаква архитектура) и къщата на Калиопа, която не блести с особено красива фасада. Красивите русенски сгради са строени десетилетия след освобождението и са финансирани от русенци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари