В Русе е най-високата телевизионна кула в България

2
Телевизионната кула в Русе, заснета от фотографа Явор Мичев, попадна в класацията на онлайн изданието на National Geographic Daily Dozen за 29 ноември 2017 година
Телевизионната кула в Русе, заснета от фотографа Явор Мичев, попадна в класацията на онлайн изданието на National Geographic Daily Dozen за 29 ноември 2017 година Снимка: Явор Мичев

На нейния фон Телевизионна кула "София" изглежда като джудже със своите 106 метра.

Русе е най-големият български град по поречието на река Дунав, а със своите 142 902 жители е петият град по големина в страната. Разположен е на североизточната граница на страната с Румъния. Градът е административен център на община Русе и едноименната област, както и икономически, транспортен, културен и образователен център от регионално и национално значение.

Русе е един от градовете в България, които привличат едновременно както с великолепната си архитектура, така и с богатото си историческо минало.

Той често е наричан в България "Малката Виена" заради многобройните сгради-паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени стиловете необарок, модерн, неокласицизъм и сецесион. Сред символи на града са Доходното здание и Паметникът на свободата. Жителите и гостите на Русе имат възможността да се насладят на архитектура, уникална за България. Аристократичният и романтичен дух на града привлича все повече туристи.

Русе е родното място на Нобеловия лауреат за литература през 1981 г. Елиас Канети.

Южно от града е разположен хълмът Саръбаир с връх Левента, висок 159 метра. Върху него се намира най-високата телевизионна кула в България - 204 м с антената. Построена е на 150 м надморска височина. До 2001 г. е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров. Автори на проекта са арх. Стилиян Титков, арх. Евлоги Цветков, инж. Иван Янтахтов и инж. В. Василев. Строежът и продължава от 1975 до 1987 г., когато влиза в редовна експлоатация. На височина 107 м се намира сладкарницата, а бетонното тяло завършва на 120 метра. Оттам започва антената, с която общата й височина достига 206 метра. През 90-те години е монтирана допълнителна антена и височината достига 210 метра. През март 2007 г. е направена нова реконструкция, с която височината й достига 204 метра. На 9 октомври 2012 година - аналоговата антена е подменена с цифрова антена за рекордните 16 минути.

На нейния фон Телевизионна кула "София" изглежда като джудже със своите 106 метра.

Телевизионната кула в Русе, заснета от фотографа Явор Мичев, попадна в класацията на онлайн изданието на National Geographic Daily Dozen за 29 ноември 2017 година. Това е ежедневната класация на изданието, в която попадат най-добрите изпратени кадри от цял свят.

Левента е хълм с височина 159 метра. Освен най-високата телевизионна кула, там е разположен единственият запазен форт "Левент табия". Той е каменно укрепление (крепостен форт) на османската русенска крепост от XIX век. Проектът е дело на пруския военен инженер и офицер Хелмут фон Молтке. Укреплението побира 3000 души гарнизон, пригоден е и за самостоятелна отбрана.

Хелмут Йоханес Лудвиг фон Молтке (на немски: Helmuth Johannes Ludwig von Moltke; 1848-1916 г.) е началник на Генералния щаб от 1909 година. Той е един от командващите германските войски през Първата световна война, но, след като губи първата си битка при Марна (през 1014 г.), е отстранен от длъжността си.

След Руско-турската освободителната война е превърнат в склад за оръжие и боеприпаси на Дунавскта флотилия. Оттук оръдията са могли да обстрелват румънския бряг. По време на Втората световна война тук е настанена зенитна батарея.

Според клаузите на Берлинския мирен договор от 1878 г. всички крепости в Княжество България са разрушени. От Русчушката крепост е оставена само портата Кюнт Капу и нейната обкована с желязо врата и Левент табия. На 22 февруари 1887 г. тук са екзекутирани осъдените на смърт участници в Офицерския бунт - опит за воевен преврат в България през 1887 година. Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат от август 1886 година. В заговора от 1887 г. се включват групи офицери от гарнизоните в Силистра и Русе които си поставят за задача да подготви въоръжено въстание в България срещу Регентството и правителството на д-р Васил Радославов. Но бунтът не получава голяма подкрепа и е потушен за няколко дни.

Сега фортът е превърнат във винарска изба и луксозен и атрактивен ресторант "Левента" - собственост на фирма "Хеви клуб", част от групата "Приста ойл".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари