Защо имотите в Русе са безбожно скъпи?

4
По 70 - 80 хиляди евро се искат за 60 квадратен метър
По 70 - 80 хиляди евро се искат за 60 квадратен метър Видео: Bulgaria ON AIR

Имотите у нас поскъпват, а търсенето превишава предлагането. Това са наблюденията на брокери в Русенско. Реални ли са цените?

Отговорите дава Bulgaria ON AIR .

Даниела Станчева търси повече от година да купи по-голямо жилище. Категорична е, че цените на предлаганите имоти не отговарят на състоянието им.

"70 000 евро се искат за апартамент, който видимо има нужда от ремонт. И това става въпрос за широк център, а в центъра е още по-зле. Само заради позицията на апартамента, дори със старите мебелировки. По 70 - 80 хил. евро се искат за 60 кв. Никакъв шанс, просто са непосилни. За едно нормално работещо семейство, с дори и над средната работна заплата и двамата като получаваме, и нямаме никаква възможност", обясни Станчева.

Според анализаторите, състоянието на пазара през първата половина на годината е отражение на последиците от епидемията от Ковид-19. Забелязва се драстично увеличение в търсенето на определен тип имоти.

"Определено се търсят по-големи жилища с повече стаи. Наистина продавачите, това си е пазар, използват момента и завишават цените си, на своите имоти", подчерта председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.

Увеличението на цените при имотите само за последните 6 месеца е около 8-9%.

"Ще се вдигнат цените на жилищата, поради простата причина, че стоките в строителството се завишават. Има една така тенденция за нарастване цените на стоките в строителството с 10, 20, 30, 40% през последните месеци", посочи още Гюрчев.

Голяма част от ръста на цените е продиктуван и от това, че търсенето превишава предлагането. Това е тенденция на световния пазар, като се очаква до края на годината цените у нас да се повишат с до 12%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук