Защо България не дава на тежко болните да се лекуват?

0
Наказателният кодекс на България не е никак благосклонен към тежко болните
Наказателният кодекс на България не е никак благосклонен към тежко болните

Наказателният кодекс на България не е никак благосклонен към производителите на така наречения лек наркотик – конопа. Българският законодател е по-строг от този в Австрия, Канада, Финландия, Германия, Израел, Италия, Нидерландия, Португалия и Испания, както и в 23 американски щата, където канабисът за медицински цели е разрешен, пише BIG5.

Тази събота, 12 септември, в “Ничия земя” Елена Чопакова ни среща с няколко човека, в чийто живот конопът е изиграл решаваща роля. Условна присъда, няколко тумора в мозъка, една левкемия и един остър диабет – това е съдбата на Калоян, Надежда и сина ѝ Венко и Васил. Погледнали смъртта в очите, никой от тях не се е отказал от живота и не се е предал, въпреки че са били “отписани” от традиционната медицина. Днес те са живи. И разказват. С имената и лицата си.

“Трябва да признаем, че изпитваме страх за нашите герои, но, както ще чуете, те не се страхуват от сляпата за болките им Темида. Страхуват се единствено от смъртта, защото законът като че ли им я гарантира. Не знаем дали маслото от канабис е способно на чудеса, но заедно с Калоян, Надежда, Васил и Венко разказваме за надежда. Желаем им живот и здраве. На министрите и депутатите ни – съвест и разум. А пък ние никога няма да забравим, че първата Библия е отпечатана на хартия от коноп. А до не много отдавна от конопена хартия се правеха банкноти. Ще наречем това ирония, а всичко останало - надежда”, казва Елена.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари