Запорираха имот на българин в чужбина за 2,6 милиона лева

0
Наложена е първа възбрана на имот на български гражданин в чужбина
Наложена е първа възбрана на имот на български гражданин в чужбина

Наложена е първа възбрана на имот на български гражданин в чужбина

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е наложена първа възбрана на имот на български гражданин в чужбина. Това каза пред ресорната комисия в парламента членът на КПКОНПИ Антоанета Цонкова. Тя посочи, че това е станало с решение на съда.

Става дума за цяла жилищна сграда във Франция на стойност над два милиона и 600 хиляди лева, посочи Цонкова. Тя допълни, че подобни процедури вървят в Испания и Гърция, и касаят няколко сгради.

Антикорупционната комисия установи 22 случая на конфликт на интереси миналата година, отчете заместник-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

Комисията е правила проверка на 255 сигнала от физически лица, представители на централната и местната власт, органи на съдебната власт, както и чрез самосезиране от средствата за масова информация. Приети са 104 решения по същество, в 82 конфликт на интереси не е установен. Наложените глоби са за 804 540 лв., със 193 674 лв. повече от наложените санкции за 2020 г. и с 601 002 лв. повече в сравнение с 2019 г.

С окончателен акт на Върховния административен съд са потвърдени общо 16 решения на Комисията, с които е установен конфликт на интереси.

През 2021 г. са постъпили общо 618 прокурорски проверки. По 507 преписки, включително и такива от 2020 г., работата е приключена и резултатите са докладвани на органите на съответните прокурори. По 97 случая е установено наличие на данни за извършени престъпления. Миналата година в дирекция „Противодействие на корупцията” са получени по компетентност 877 сигнала, по които са извършени конкретни действия и проверки.

Миналата година КПКОНПИ е назначена за пазач на 18 кг златни накити на стойност 790 586,05 лв. На Комисията са предадени за съхранение ценни книжа на стойност 1 396 800 лв., а общата стойност на вложените за съхранение пари по специални банкови сметки са 1 933 335,02 лв. Стойността на приетите за съхранение моторни превозни средства е 449 100 лв., а общата стойност на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е в размер на 45 268 220,06 лв.

Почти 11 хил. са лицата, заемащи висши публични длъжности, според Закона за конфликт на интереси. За цялата 2021 г. от тях са приети и обработени 12 430 декларации за имущество и интереси. 883 лица не са подали такива декларации или са ги подали със закъснение, извън установените от закона срокове. Съставени са 679 акта за установяване на административни нарушения и 59 доклада за установени несъответствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    Защо не казвате на кой държавен чиновник от София сте запорирали цяла жилищна сграда във Франция? От съдебната власт ли е или от данъчните?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари