Започна реставрацията на моста на Кольо Фичето край град Бяла

0
На 11 януари е открита строителната площадка и вече се извършват изкопни дейности
На 11 януари е открита строителната площадка и вече се извършват изкопни дейности Снимка: БНТ / стоп кадър

На 11 януари е открита строителната площадка и вече се извършват изкопни дейности

Започна реставрацията на моста на Кольо Фичето край град Бяла. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му, предава БНТ.

Димитър Славов, кмет на град Бяла: "Мостът е в трагично състояние в момента. Заради проекта са направени всички необходими проучвания и съгласувания и вече сме в етап на строеж. Утре геолози ще изследват почвата, а през следващата седмица очакваме сложни машини за укрепване и реставриране на моста"

Ремонтът се финансира по европейска програма.

Освен укрепване на съоръжението и изграждане на туристически център, който да информира посетителите на архитектурната забележителност, мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб - така, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на 20 век. Скулптурата на майстор Кольо Фичето ще бъде преместена на видно място и добре осветена.

Очаква се ремонтът да продължи около година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    До 2
    Имаме си специалисти в България, не ни трябват чужденци да казват как да се реставрират български архитектурни забележителности. Проблемът, е че този които решават кой да реконструира тези обекти са корумпирани и не избират правилните хора, възнагражденията които дават са ниски и т.н. Резултатът е както стана с мостовете в Дебелец, Дряново – унищожава се Българското културно наследство, а някои хора и фирми прибират огромни средства.
  • 11
    2
    Кольо Фичето
    Моста е архитектурностроително решение и съоръжение, обявен за паметник на това изкуство и е историческа забележителност.Спомен най-истински за възрожденството в България и неговите представители жадували за бленуваната свобода която е дошла на 03.03.1878 година благодарение на Русия и император Цар Александър II Освободител.Мисля че реставрацията трябва да бъде плод на труда на истински специалисти в това сложно дело и под надзора на Министерството на Културата и съответният отдел.Дали има още такива никой не знае Ако няма поканете специалисти от Франция,Италия.- ПЛАТЕТЕ И НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ И НЕ РУШЕТЕ В ИМЕТО НА УСВОЯВАНЕ НА ПАРИ ПО МЕТОДОЛОГИЯТА НА "ГЕРБ"- "ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА" в София и реставрирането на археологически обекти ( стени,крепости,кули) СЪС ЮТОНГ!!!?????? ПРЕСТАНЕТЕ С БОЙКО БОРИСОВЩИНАТА И ПЛАМЕН НУЛЕВЩИНАТА. ДА НЕ МУ ОПАДАТ НА МОСТА ОСНОВИ И ПЕРИЛА КАКТО СЪБЛЯКОХА В РУСЕ ФИГУРИТЕ НА ФОНТАНА С ГОЛИТЕ ЖЕНИ ПРЕД ГИМНАЗИЯ ХРИСТО БОТЕВ. УМНИЦИ НЯКАКВИ ИЛИ АРХИТЕКТ СМЪКНА БЛАГОРОДНАТА ПАТИНА ОТ ФИГУРИТЕ КОЕТО СИ БЕШЕ ЧИСТО ВАРВАРСКО,НЕУКО И НЕГРАМОТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ КЪДЕТО И ДА ПОГЛЕДНЕШ ЗАЕДНО СЪС КОНТРОЛА ВЪРХУ ДЕЙНОСТА НА ОБЕКТА.И ТОГАВА МАЙ НЯМАШЕ НАКАЗАНИ.НЕ ЗНАМ ИМА ЛИ И АКТ СЪСТАВЕН НЯКАКЪВ? ПАЗЕТЕ МОСТА !!!! ХОРА ДЕ СЕ ВЪДЯТ ОТ ТОЯ РАЙОН НЕ СЕ ОТЛИЧАВАТ С МНОГО УМ И ДОБРИ СТОПАНСКИ "ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ НАМЕРЕНИЯ МАЙ? Е ВИДНО ОТ ПОЛИТИКАНСКИ НАМЕРЕНИЯ РАЗНИ ОТ СКОРОШНОТО МИНАЛО В УПРАВЛЕНИЕТО НА РУСЕ. НЕ СЕ ЧУДЕТЕ КАК ДА КАЖЕТЕ НА ПАРИТЕ ЗА РЕМОНТА "ПРАС" И МОСТА СЛЕД ВАС "ТАРАЛЯС".
  • 10
    1
    асан
    Бог да го прости моста!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари