Започва празникът на сланината и греяната ракия в Априлци

3
Под звуците на известни изпълнители ще се приготвя и традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“
Под звуците на известни изпълнители ще се приготвя и традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“

Под звуците на известни изпълнители ще се приготвя и традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“

От днес започва двудневният Празник на сланината и греяната ракия в Априлци. Очаква се гости от цялата страна да изпълнят планинското градче и да се докоснат до местните традиции и кухня. Това е дванадесето издание на празника, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски, предаде БТА.

Изпълненията на гайдарски състав „Челопешки полъх“ откриват празненствата. В първия ден на сцената ще се качат Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Невена Цонева, Гуна Иванова.

Под звуците на известните изпълнители ще се приготвя и традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“. „Тази година сме удвоили капацитета и местни майстори ще направят 500 кг от нея“, посочи Кукенски и добави, че в ястието ще се вложат 1000 яйца, 100 кг праз лук, 100 кг сланина и тайни подправки.

Част от празника ще е и кулинарна изложба с участието на местни производители. „Всеки може да участва с ястие, в което да има сланина. Очакваме чудеса. Идеята е местните производители на сланина да си изложат производството“, каза кметът.

Изложбата е с конкурсен характер. Ще се избира и най-благата греяна ракия и най-добрата сланина.

Ще бъдат наградени и изявени деца от Априлци.

На следващия ден празникът продължава с богата музикална програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Острец
    Село Острец навремето беше диво и хубаво. Сегашния град дано не го е освинил. Опитват се хората да привличат туристи . Няма лошо. Обаче трябват поне 100 години традиция и приемственост . Успех ! PS - И дано гостите са възпитани и културни.
  • 0
    2
    до 1
    "не знам" не се пише слято
  • 0
    1
    Фен
    Е то с пет прасета в селото, каква ще е тая местна сланина незнам. Празникът е много хубав, но сланината определено не е от там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари