Заловиха ТИР с храни за купуване на гласове

0
Продуктите са от склада на ДОСТ в Кърджали!?
Продуктите са от склада на ДОСТ в Кърджали!?

По сигнал в ДАНС в Добрич е спрян ТИР с 970 пакета хранителни продукти, предназначени за купуване на гласове, като това са същите храни, които бяха открити в склад в кърджалийския квартал „Студен кладенец“.

Припомняме, че в Кърджали полицията конфискува 400 торбички с храни с логото на партия ДОСТ и бюлетината на партията за изборите.

Случаят в Добрич е доста мащабен, разследването се води от Районна прокуратура Добрич, в който по сигнал на ДАНС е бил спрян товарен автомобил, в който са били натоварени и до момента са установени 970 пакета с хранителни продукти. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг по повод схема за раздаване на хранителни стоки на гласоподаватели от една от политическите партии в Добрич, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Всеки пакет е от около 10 кг. и съдържа трайни хранителни продукти, като боб, леща, олио и други“, уточни тя. „Част от тези хранителни продукти са били разтоварени в Омуртаг в склад за препарати за растителна защита“, посочи Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че по случая е ангажирана Автомобилна администрация, която да извърши щателна проверка на товарния автомобил, както и БАБХ поради това, че храните са разтоварени на мястото, където това не бива да се извършва. „Действия се извършват и от КАТ, за да се установи дали няма нарушение по Закона за движение по пътищата“, допълни Румяна Арнаудова. „Акцентът на прокуратурата е да се установи лицето, което е организирало предлагането на облагите с цел лицата да гласуват за определена политическа сила“, посочи тя. „Разследването продължава, извършва се оглед на местопроизшествие, броят се и се оглеждат тези 970 пакета. Предстоят разпити на свидетели, основно шофьорът и други лица, за които имаме сведение, че имат отношение и съпричастност по случая“, каза още Румяна Арнаудова. На въпрос дали има индикации, че в случая в Добрич и този в Пазарджик (в село Света Пепта бяха арестувани кметът Ахмед Двояков и имамът Ибрахим Юмер с обвинение за купуване на гласове за ДОСТ – б. р.) става въпрос за една и съща политическа партия тя посочи: „Да, мисля, че е за една и съща“.

„Това са същите продукти, които заснехте в склада. Полицията конфискува торбичките, но палетите останаха. Продуктите бяха разпределени на няколко места в страната, като най-голямото депо е в района на Пловдив. Оттам тръгват ТИР-ове за различни региони. Храните са същите, но не се използват предизборните торбички, а черни такива“, поясниха пред 24rodopi.com един от координаторите на ДОСТ в Кърджали, който се обяви против общинския председател Рашид Шукри.

Припомняме, че скандалът „Купуване на гласове с храни“ гръмна след като координатори реагираха, че от Турция се отпускат по 16 евро за торбичка с продукти, а местните лидери на ДОСТ в Кърджали раздават леща, боб, олио и други за 13 лева и 41 стотинки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари