Заличиха адресните регистрации на над 30 души в община Ветово

2
Прокуратурата проверява сигналите за изборен туризъм
Прокуратурата проверява сигналите за изборен туризъм Видео: БНТ

Над 30 души от община Ветово вече са със заличени адресни регистрации заради съмнения за изборен туризъм.

Те няма да могат да гласуват за кметове и общински съветници на 27 октомври. Проверката беше извършена след сигнал, че хора, които живеят в Турция, са били регистрирани по настоящ адрес в Глоджево и Смирненски преди изтичане на 6-месечния срок за уседналост за местните избори, без дори лично да са подали документите си за смяна на адресната регистрация, предаде БНТ.

Повечето от хората, решили да сменят адреса си, са близки и роднини на д-р Мехмед Мехмед - бивш кандидат за кмет на Община Ветово, а в момента председател на местния парламент. Оказва се, че когато са направени регистрациите, хората дори не са били в България. Потвърждава го и проверката, извършена от 4 институции - Областна администрация - Русе, Териториалната дирекция на ГРАО, МВР и местната общинска администрация.

Георги Георгиев, кмет на Община Ветово: В село Смирненски има 10 човека, които по този начин са си направили настоящ адрес, а в град Глоджево - 15 човека... С всички констатации, включително и от Министерството на вътрешните работи, аз с моя заповед заличих адресните регистрации.

Кметът на Глоджево Адем Хаджимемишев отказа да коментира кой и как е регистрирал бъдещите избиратели без лично да са подали документи. През май, когато екипът ни посети къщите им, те бяха заключени с катинар. След проверката обаче вече са обитаеми. Хората признават, че живеят в Турция, но през летните месеци се прибират у нас.

Исмет Таракчъ: Направихме нова пререгистрация да ви кажа, във връзка с тия избори, за да можем да си гласуваме.

Д-р Мехмед се възмущава, че неговите близки не са уведомени, че имената им ще отпаднат от избирателните списъци.

д-р Мехмед Мехмед, председател на Общински съвет - Ветово: „Кметът на общината, еднолично, по абсолютно неправилния, смея да твърдя и незаконен начин, заличава регистрациите на толкова хора на територията на община Ветово.

При проверката са установени още нарушения. На улица „Кирил и Методи" 48 в село Смирненски, вместо къща с избиратели, откриваме нива с царевица. Прокуратурата също проверява сигналите за изборен туризъм в община Ветово.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари