Забраняват велосипедите в центъра на Русе

2
Глоби до 300 лева ще плащат гражданите, нарушили наредбата
Глоби до 300 лева ще плащат гражданите, нарушили наредбата

Глоби от 10 до 300 лева ще плащат гражданите, нарушили наредбата за обществения ред при ползване на превозни средства в град Русе.

Едноличните търговци и юридическите лица пък ще се наказват с имуществена санкция от 50 до 500 лв. При повторно нарушение физическите лица ги заплашва глоба от 20 до 600 лв., а юридическите от 100 до 1000 лв.

Това са част от промените в прецезираната наредба 18, чийто проект е подготвен и предстои да бъде обсъден идната сесия.

Сред причината за промените са зачестилите случаи на грубо незачитане на правилата за движение и паркиране на превозните средства, затруднено движение на пешеходците и майките с колички, нарушаване на обществения ред, увреждане на общинското имущество, замърсяването и разрушаването на бордюри и тротоари. Промените в документа са съобразени с приетата промяна в Закона за движение по пътищата от май 2015 година и наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, съобщава вестник „Утро“.

Досега в общинската наредба не бяха конкретизирани санкциите за физически и юридически лица, а само размера на глобата при установяване на нарушение. С промените ОД на МВР вече ще има правомощията да извършва самостоятелен контрол по изпълнение на наредбата.

Поради възникнали инциденти с майки с колички и с пешеходци по улица „Александровска“ и на площад „Свобода“ в крайдунавския град се забранява движението на всякакъв вид превозни средства в пешеходните зони, парковете и градините. До момента забраната не се отнасяше за деца до 14 години с велосипеди, скейтбордове и ролкови кънки, но след предвидените промени тя няма да важи само за линейките полицейските и пожарните автомобили, пояснява русенският всекидневник.

Към момента има забрана за паркиране на автомобили на места, обозначени за служебно ползване. Забраната обаче ще се разшири и ще засяга платените паркоместа от юридически лица и еднолични търговци. Причината за исканата промяна са множество сигнали на фирми, че на места, платени от тях, спират чужди коли.

Това са част от по-съществените промени в наредбата, като останалите са свързани с редакционни корекции, прецизиране на част от членовете и алинеите, или пък отпадането и премахването им предвид разписаните и определени в Закона за движение по пътищата санкции, глоби и разяснения.

Източник: Вестник Утро
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари