Кметът на Русе се отказа от забраната за колоездачи

0
За решението съобщи зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева
За решението съобщи зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов е оттеглил предложението за промени за Наредба 18, регламентираща обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе, от които във фокуса на общественото внимание попадна най-вече забраната за движение на всички велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери в парковете, градините, пешеходните зони и най-вече по ул. "Александровска" и площад "Свобода".

За решението съобщи зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева по време на днешното заседание на постоянната Общинска комисия по здравеопазване и социални дейности, предаде Топ Новини.

"Диалогът на общинска администрация с представителите на велосипедните движения на територията на Общината винаги е бил добър и затова определящото при настоящото оттегляне е да стигнем до консенсус и направените предложения да станат факт. Изразяваме готовност да потърсим приемливи за всички страни предложения, които да залегнат в общинската наредба. Целта на този диалог е да се проведе по-широк дебат и да постигне равновесие и стабилност в интереса на гражданите", заяви Кръстева по време на обсъждането. 

Първоначално идеята за забрана на всякакъв вид велосипедисти предизвика противоречиви реакции, като част от гражданите я приветстваха, докато велосипедните организации се обявиха против. Последните напомниха, че Община Русе е планирала да изгради велоалеи и алтернативни маршрути за велосипедистите в централните части на града, като това обаче все още е не е изпълнено. Те бяха планирали и протест срещу забраната, който трябваше да се състои в сряда, от 18:00, пред сградата на Общината. 

След като стана ясно, че предложението за забраната е било оттеглено от кмета Пламен Стоилов, организаторите от "Вело-Русе" съобщиха, че обявеното събитие ще се проведе, но не като протест а като велошествие. То ще има за цел да обърне внимание на по-младите колоездачи за правилата за движение, както и съобразяване с движението в централните части на града, в които има множество пешеходци. Ще бъдат обсъдени и варианти за довършване на плановете за безпрепятствен достъп на велосипедистите до централните части на града с алтернативни маршрути.

От Община Русе коментираха, че ще продължат диалога с велосипедните сдружения в града, за да може да се стигне до най-приемливото решение за всички страни. В тази връзка ще бъде сформирана работна група, която отново да обсъди всички варианти за промени в Наредба 18. Очаква се прецизираната наредба да бъде внесена за разглеждане отново през септември или октомври тази година. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари