Забраняват на фирмите да искат ЕГН

0
Вместо това ще се въведат специални кодове
Вместо това ще се въведат специални кодове

Вместо това клиентите им ще имат специални кодове.

Частните фирми да не искат ЕГН от клиентите си, за да ги обслужват. Вместо това да се въведат специални кодове, пише 24 часа.

Тази промяна бе предложена от премиера Бойко Борисов в четвъртък. “В момента не можете и телевизията да си платите, без да ви поискат ЕГН”, обясни той. Искат го и доставчиците на еленергия, вода, телефонни услуги, банки.

Във вторник правителството ще обяви конкретните си намерения за промяна в закони, свързани със защитата на личните данни. Те се правят заради влизането в сила от 25 май на новия регламент, с който ЕС въвежда по-голяма защита. В обхвата на личните данни се включват имейлите и IP адресите, а глобите ще стигат 20 млн. евро или 4% от оборота на нарушителя.

Борисов е насрочил съвещание с вицепремиера Томислав Дончев, шефа на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, агенцията за електронно управление. Ще участва и бившия шеф на агенцията, сега председател на КРС Росен Желязков, обясни премерът. Промените в българския закон за личните данни се обсъждали от 2016 г.

Репортаж на bTV вчера показа как с прости програми може да се генерира ЕГН по рождената дата и да се злоупотреби с него. Репортери твърдят, че така получили номера на премиера и главния прокурор. “Всичките ми данни са в интернет, това е добре, защото хакерите могат да проверяват всякакви глупости, които се пишат за мен”, коментира Борисов. Цацаров пък се жалва като частно лице от осветеното му ЕГН в комисията за личните данни.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари