Глобиха „Банка ДСК“ с 1 милион лева

1
Тя е за неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката
Тя е за неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) наложи глоба от 1 млн. лв. на „Банка ДСК“ ЕАД по GDPR (Общия регламент за защита на личните данни).

Тя е за неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета, се казва в официално съобщение на регулатора. 

В тях са се съдържали лични данни на клиентите и на неограничен брой свързани с тях трети лица (в това число техни съпрузи, продавачи, низходящи и възходящи наследници и поръчители). „Размерът на наложената санкция е 1 000 000 лева“, пише в прессъобщението.

Проверката по случая е продължила един месец. Разследването е установило, че при осъществяване на дейността си „Банка ДСК” ЕАД, в качеството на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки, за да защити данните на клиентите си. 

„Не е осигурила способност за гарантиране на постоянна поверителност, цялостност, наличност и устойчивост на системите и услугите за обработване на лични данни на физически лица − клиенти на банката и свързаните с тях трети лица“, се казва в мотивите на КЗЛД

Вследствие на нарушението са разпространени и достъпени три имена, гражданство, ЕГН, постоянен или настоящ адрес, копия на личните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за ръст и цвят на очите; всички лични данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи доходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно състояние (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за намалена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари