За пръв път в Русе: Високи технологии ще помагат на неговорящи деца да комуникират

3
Родители и учители са обнадеждени от шанса за пробив в работата с деца с увреждания
Родители и учители са обнадеждени от шанса за пробив в работата с деца с увреждания Снимка: РЦППО - Русе

Високи технологии помагат на деца и възрастни с дефицити в говора да комуникират.

Учители и родители в Русе се запознаха с възможности за комуникация, които могат да променят живота на хората с увреждания.

Днес от 14:00 часа в Хотел "Космополитън" обучители от РЦПППО - Русе /Венета Венкова – психолог и Детелина Троанска – логопед/ представиха пред 51 участника – родители, педагогически специалисти, психолози и логопеди първият общо-информативен семинар за допълваща и алтернативна комуникация по проект на УНИЦЕФ - България „Глас за всяко дете“.

Целта на проекта е да се подкрепят децата с проблеми във вербалната комуникация, пълноценно да се включат в образователния живот.

Проф. дн Юлия Дончева от Русенски университет бе гост на събитието с нейни студенти по специалността Социална педагогика.

Обучените специалисти от РЦПППО - Русе ще оказват директна и методическа подкрепа на деца, родители и учители, като включат помощни средства за допълваща и алтернативна комуникация и поетапно въвеждане и използване в детските градини и училищата в област Русе, за да могат всички деца да учат и общуват заедно с връстниците си.

СОФТУЕР ЗА КОМУНИКАЦИЯ ЧРЕЗ СИМВОЛИ

www.training.globalsymbols.com

Платформата с методи за работа със символи, комуникационни карти и помощни технологии за подпомагане на малки деца с комплексни комуникационни нужди, които включват речеви и езикови затруднения

Какво е   ARASAAC? – софтуер за създаване на материали със символи за комуникация и обучение. ARASAAC предлага графични и материални ресурси, които са адаптирани  за да улесни комуникацията и познавателната достъпност за всички хора, които поради различни фактори (аутизъм, интелектуални затруднения, липса на език, възрастни хора и др.), представляват сериозни затруднения в тези области, които възпрепятстват включването им във всяка област от ежедневието.

https://arasaac.org/about-us

Приложение Cboard

https://www.cboard.io/

Това е  уеб приложение за деца и възрастни с говорни и езикови увреждания, подпомагащо комуникацията със символи и преобразуване на текст в говор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари