Учители от Русе обявиха символичен протест

0
В Русе има 54 ресурсни учители, които помагат на 470 деца
В Русе има 54 ресурсни учители, които помагат на 470 деца Видео: БНТ

Ресурсни учители от Русе обявиха символичен протест срещу закриването на Ресурсните центрове в България. Причината са промените в Закона за образованието, в които се предвижда Регионалните ресурсни центрове за деца със специални потребности да бъдат преструктурирани в общински звена. Вече 8 години педагози, логопеди и психолози подпомагат образователната и социална интеграция на над 15 000 деца и ученици с ментални и физически увреждания, които учат в масовите училища.

Досега педагозите са събрали над 1000 подписа, в които се обявяват против закриването на центровете. Специалистите, които ежедневно помагат на учениците със специални образователни потребности да възприемат преподадения в час учебен материал, са категорично против преструктуриране на центрове и преминаването на издръжка към общините. Опасеният са, че не всяка община може да създаде такива центрове и да осигури помощ за децата с физически и ментални затруднения.

Децата с увреждания от малките общини ще имат много сериозен проблем – или ще спрат развитието си, или ще изостанат без помощта на тези специалисти”, убедена е Гергана Илиева.

Досега бюджетът на ресурсния център в Русе е бил 800 хил. лева. Едва ли, обаче, малките общини ще могат да си позволят подобни разходи, пресмятат родителите на децата, с които работят ресурсните учители. Гергана Илиева има дъщеря, която се е родила глуха, но вече е във втори клас на масово училище благодарение на специален педагог.

В Русе има 54 ресурсни учители, които помагат на 470 деца, като всеки посещава различни учебни заведения. Специалистите обясняват, че промените предвиждат те да бъдат разпределени по училища.

“Не всички от колегите, които в момента са в ресурсния център, ще бъдат наети наново да изпълняват своите задължения, защото не се знае, ако днес има достатъчно деца в дадено училище, следващата година дали това ще се случи”, подчертава Гинка Иванова – директор на Ресурсен център – Русе.

Според родителите, които ползват ресурсен учител, смяната на специалистите ще травмира децата им.

“Досега сменихме две училища и учи в трето, за да може специалистът да работи с моето дете. Това е  травмиращ процес, защото децата трудно свикват с нови хора”, твърди Галина Петрова.

“Нека не разбутваме добре работеща система, утвърдена от времето и да не си играем със съдбите на хората”, настоява Илиян Пантелеев – психолог.

На 3 февруари Националната асоциация на ресурсните учители ще връчи подписката на вносителя на промените – председателя на комисията по образование Милена Дамянова.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари