За първи път спътници засякоха от космоса метан, отделян от крави

1
Ако този метан бъде уловен, с него може да се осигури енергията на над 15 000 жилища
Ако този метан бъде уловен, с него може да се осигури енергията на над 15 000 жилища

Ако този метан бъде уловен, с него може да се осигури енергията на над 15 000 жилища

Спътници са засекли отделяния метан от крави на пасище в Калифорния и това е първият случай, при който вредни емисии от добитък могат да се измерят от космоса, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Компанията за екологични данни Джи Ейч Джи Сат този месец е анализирала данни от спътниците си и е установила с точност източник на метан на пасище в земеделския район Хоакин Вели край Бейкърсфийлд, Калифорния през февруари.

Според компанията това е важно, защото емисиите метан от селското стопанство трудно се измерват, а за постигането на целите за ограничаване на вредните емисии от производителите на говеждо месо е необходимо точно измерване.

По данни на фирмата количеството метан, засечено само от това пасище, означава 5116 тона метанови емисии на годишна база. Ако този метан бъде уловен, с него може да се осигури енергията на над 15 000 жилища, посочват от компанията.

На селското стопанство се падат 9,6 на сто от емисиите парникови газове в САЩ, сочат данни на американската Агенция за защита на природата

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари