За кого се препоръчват овесените ядки с кисело мляко?

2
Консумацията на популярната закуска е цяр и решение на редица здравословни проблеми
Консумацията на популярната закуска е цяр и решение на редица здравословни проблеми

Консумацията на популярната закуска е цяр и решение на редица здравословни проблеми

Най-популярната храна от овесени зърна – овесените ядки – са продукт на модерното време и общество, пълноценна полезна закуска с грижа за здравето и стройната фигура. Овесът, използван в древността за изхранване и после позабравен, нашумява отново покрай модата за фина талия и овесените ядки се превръща бързо в част от диетата на много отслабващи и част от менюто на спортисти и редовно занимаващи се с тренировки.

Консумацията на овесени ядки с кисело мляко има обаче и други предимства, свързани със здравето, и се препоръчва на хора с определени здравословни проблеми, отбелязва Actualno.

Богати на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, бавни въглехидрати, изключително ценни за всеки режим на хранене, те са продукт, полезен не само за талията, но и средство за облекчаване на редица болестни състояния. Вижте за кого консумацията на овесените ядки с кисело мляко е цяр и решение на редица здравословни проблеми.

За кого се препоръчват овесените ядки с кисело мляко?

Овесените ядки с кисело мляко са здравословна и бърза закуска за всеки и всяка възраст, но особено се препоръчват на хора, страдащи от:

1. Затлъстяване

Наднорменото тегло е не просто естетически проблем, то е сериозна заплаха и за здравето. Овесените ядки съдържат бавни въглехидрати, славят се с високото съдържание на фибри, със своя нисък гликемичен индекс, с което допринасят за по-дългото усещане за ситост и контрола на кръвната захар, което пък ще рече – без повече пристъпи на вълчи глад.

Така консумацията на овесени ядки помага на спазващите режим за отслабване да се въздържат от прегрешения и да хапват по-малко, с което се намалява броят на приетите калории. А нали знаете, че тайната на отслабването е именно в калорийния дефицит?

Препоръчва се приготвянето на овесените ядки с кисело мляко, тъй като то също е здравословен продукт, доставящ белтъчини и създаващ перфектен баланс между мазнини, белтъчини и бавни въглехидрати. Киселото мляко също ви помага да отслабнете, но говорим за истинско кисело мляко, нискомаслено и без захар, плодове или други добавки. Овесените ядки с кисело мляко са засищаща храна, полезна за здравето, ваш съюзник в пътя към тънката талия.

2. Ленив стомах

Имате проблеми с изхождането? Запекът ви притеснява често? Овесените ядки с кисело мляко могат да се окажат вашият цяр и спасение. Те прочистват червата, а благодарение на богатото си съдържание на фибри ги раздвижват. Разграждането и ферментацията на бета-глюканите укрепва здравето на чревната микрофлора – какво повече бихте могли да искате от закуската си? Пробиотици, разбира се. Знаете колко ценни са за здравето на стомаха. Киселото мляко е най-ценният източник на Бифидобактериум лактис – онази ценна полезна бактерия, която прави киселото ни мляко популярно в целия свят.

3. Сърдечно-съдови заболявания

Овесените ядки с кисело мляко са изключително полезни за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Тайната се крие в това, че са ценен източник на бета-глюкан и разтворими фибри, които са ключ към поддържане на нивата на лошия холестерол в нормални граници. А, както знаете, лошият холестерол е „виновникът“ в голяма степен за натрупването на плаки в кръвоносните съдове – атеросклероза, която е водеща причина за съдови инциденти – инфаркт и инсулт. Заменянето на досегашната ви закуска с овесени ядки с кисело мляко ще ви помогне да се погрижите за здравето на сърцето и съдовете си.

4. Дефицит на витамини от група Б

Едва ли ще откриете продукт, по-богат на витамини от група Б от овесените ядки. Консумирани в сурово състояние, те зареждат тялото с щедри дози от витамините В1 и В9. Изключително ценен източник са и на витамин В5.

5. Бременност

Овесените ядки са изключително богати на фолиева киселина, което ги прави препоръчителни за дамите, очакващи наследник. Дефицитът на фолиева киселина води до сериозни вродени дефекти при плода като спина бифида. Фолиевата киселина естествено се използва и за много други състояния – депресия, инсулт, влошаване на паметта и т.н., но е крайно необходима на бременните и на дамите, които планират да забременеят.

6. Диабет

Диабетиците могат да се погрижат за здравето си с вкусна закускаовесени ядки с кисело мляко. С нисък гликемичен индекс, намаляващи нивата на лошия холестерол в кръвта и доставящи полезни калории на тялото без захар, овесените ядки с кисело мляко са идеален начин да започнете деня, ако страдате от диабет или искате да поддържате стабилни нивата на кръвната си захар. При това вкусен начин да направите това.

*Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари