За 10 секунди Фейсбук преценява кои постове са със забранено съдържание

0
Изтече вътрешният правилник на Фейсбук, който се отнася за спорните и деликатни теми
Изтече вътрешният правилник на Фейсбук, който се отнася за спорните и деликатни теми Видео: БНТ

10 секунди - с толкова разполагат модераторите на Фейсбук, за да преценят дали определен пост е свързан с насилие, тероризъм или разпалва омраза.

Британското издание "Гардиън" разкри част от вътрешния правилник на социалната мрежа, който се отнася за спорните и деликатни теми, предаде БНТ.

Разкритие: Вътрешен правилник на Фейсбук за секса, тероризма и насилието под това заглавие "Гардиън" публикува статия за правилата на модераторите, които работят в социалната мрежа.

В публикацията се посочва, че са прегледани повече от 100 документа, в които се дават насоки за текстове, свързани със секса, тероризма, насилието, расизма, езика на омразата.

За първи път социалната мрежа, която е под огромен обществен натиск, разкрива подобна документация. А тя на практика показва колко трудно и времеемко е отсяването на спорни постове, без това да ощетява свободата на словото.

Служители на Фейсбук посочват, че някои от правилата са "непоследователни" и "странни", и още повече затрудняват работата им. Най-трудно се взема решение за публикациите на сексуална тематика. Организация, която се занимава с дигитални права, смята, че показаните правила разкриват огромното влияние на Фейсбук върху двата милиарда потребители на мрежата.

За чистотата на съдържанието - което вероятно ще се окаже най-големият проблем за творението на Марк Зукърбърг, се грижат около 3 000 модератора, както и специален алгоритъм. А и потребителите биват насърчавани да докладват постове, които са в разрез със стандартите на мрежата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари