Юлиан Попов: Въглищната енергия ще бъде изместена преди 2030

0
Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, коментира екоминистърът
Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, коментира екоминистърът Снимка: БНТ

Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, коментира екоминистърът

Въглищната енергия се свива непрекъснато и според мен ще бъде изместена още преди 2030 г. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Юлиян Попов - министър на околната среда и водите.

"Въглищните централи няма да издържат заради цените на квотите. Те не издържат и в момента. Цените на енергията не могат да стигнат до равнища, които да направят въглищните централи конкурентноспособни", каза министърът.

Той коментира законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който беше приет на първо четене вчера в парламента и предвижда развитието на офшорната вятърна енергия в българската икономическа зона на Черно море.

"Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, изключително сложен инфраструктурен процес, изключително сложна регулаторна рамка и обществено обсъждане. Представям си, че към средата на 30-те години ще се появят плаващи офшорни централи с ограничен капацитет на разстояние стотици километри навътре, така че няма да бъдат вероятно видими. Планира се 50-60% от времето да произвеждат електроенергия. Но това не е план, а по-скоро фантазия", каза Юлиан Попов.

Той подчерта, че не се притеснява от оценката на работата си, както и дали ще бъде сменен по време на ротацията.

"Поставил съм си за цел до края на февруари да завършим 7-8 основни задачи. Някои от ще ги приключим напълно, а други ще ги направим така, че да бъдат необратими. Ротацията от една страна създава известна нестабилност, но от друга тонизира политическия процес, което е добро. Ротацията беше въведена, за да се постигне стабилност и тя се постигна", каза още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Тоз па и той!
    Ще ми изместите ... дъртите мъди! Ами започвайте да лижете на Владимир Владимирович задника, че ако няма евтин бензин за голфу – майка ви ше еба!
  • 1
    1
    евиен
    Слънчева и вятърна енергия,а цената вместо да пада скача - ужас тия фирми ЕОН и другите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари