ЮАР продава 1 милион ваксини „AstraZeneca“

0
Ваксината се е оказа неефективна срещу новия щам на коронавируса, наречен „южноафрикански“
Ваксината се е оказа неефективна срещу новия щам на коронавируса, наречен „южноафрикански“

Ваксината се е оказа неефективна срещу новия щам на коронавируса, наречен „южноафрикански“

Властите на Южноафриканската република (ЮАР) продават партида от 1 милион дози ваксина „AstraZeneca“, която се оказа неефективна срещу новия щам на коронавируса 501Y.V2, който се разпространява в страната от миналия декември, наречен „южноафрикански“, съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на министъра на здравеопазването на Южна Африка Звелини Мкизе, предава БГНЕС.

"Всички преговори за продажбата са завършени", се казва в изявлението, публикувано от Министерството на здравеопазването. "Потвърждаваме, че партидатата е преминала всички необходими проверки и е получила лицензи от съответните държави". В резултат дозите от тази партида ще достигнат 14 страни от Африканския съюз. Министерството на здравеопазването обаче не споменава конкретни държави в декларацията си.

Първата партида ваксина срещу коронавирус в Южна Африка - 1 милион дози „AstraZeneca“ пристигна в страната от Индия на 1 февруари. Очакваше се, че на 10 февруари в Южна Африка ще започне масова ваксинация на населението. Южноафриканският министър на здравеопазването Звелини Мкизе обаче, обяви на 7 февруари, че властите са спрели подготовката за ваксиниране на населението с тази ваксина поради ниската ѝ ефективност срещу преобладаващия щам на коронавирус 501Y.V2 в страната. В резултат на това, правителството спешно поръча ваксина от фармацевтичната група „Johnson&Johnson“, която се оказа силно ефективна срещу щама.

Масовата ваксинация срещу коронавирус започна в Южна Африка на 17 февруари със здравни служители. Първата партида ваксина „Johnson&Johnson“ в размер на 80 хиляди е доставена в страната предния ден. През първия ден на ваксинацията е ваксиниран и президента Сирил Рамафоса.

Южноафриканското правителство обяви, че целта му е да ваксинира 67%, или 40 милиона жители на страната до края на тази година, за да постигне стаден имунитет срещу коронавирус в страната. Към днешна дата републиката има най-голям брой заразени с коронавирус сред всички африкански държави - 1 533 961. От тях 51 724 души са починали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари