СЗО одобри за спешна употреба първата COVID ваксина, произведена в Латинска Америка

0
Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience
Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience

Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience

Световната здравна организация (СЗО) одобри за спешна употреба ваксина срещу COVID на британско-шведската компания AstraZeneca, пусната по лиценз съвместно на Аржентина и Мексико, предаде БГНЕС.

Панамериканската здравна организация съобщи на страницата си в Twitter вчера, че това е първото лечебно средство срещу коронавирус, произведено в Латинска Америка, което е одобрено от СЗО.

"Радваме се на международната подкрепа за първата ваксина срещу COVID, произведена в Латинска Америка. Включването ѝ в списъка на СЗО с ваксини за спешна употреба ще увеличи наличността на ваксини по време на пандемия", се казва в изявление на здравната организация.

Директорът на панамериканската здравна организация Кариса Етиен смята, че решението на СЗО е "важен етап за Латинска Америка, който подчертава значението на трансфера на технологии за увеличаване на наличността на качествени ваксини срещу коронавируси в региона". "

Ваксината на AstraZeneca се произвежда от аржентинската фармацевтична фирма mAbxience, а мексиканската Laboratorios Liomont отговаря за опаковането на лекарството.

Ваксината вече се използва в няколко страни от Латинска Америка и Карибския басейн. Включването в списъка на СЗО проправя пътя за доставката ѝ извън региона, както и за разпространението ѝ чрез международния механизъм COVAX.

"Международната подкрепа от СЗО показва, че Латинска Америка и Карибският басейн могат да допринесат за глобалното снабдяване с ваксини, което е от ключово значение за преодоляване на съществуващите различия в достъпа до имунизация", каза Етиен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари