Wi-Fi ще помага за откриване на експлозиви

0
Тестове показват, че новият метод работи с 95% точност
Тестове показват, че новият метод работи с 95% точност

Технологията Wi-Fi за безжичен интернет може да послужи за откриването на оръжия и експлозиви на обществени места, сочи проучване на университета Rutgers в Ню Джърси.

Това би било възможно благодарение на безжичните сигнали, които могат да проникват в чантите и така да определят размерите на металните предмети вътре или да изчислят обема на течностите, твърдят изследователите, цитирани от BBC. Технологията вече е била изпробвана, като е отбелязала значително добри резултати, показвайки 95% точност. Това означава, че тя може да се окаже сигурна алтернатива на летищните системи за сигурност.

В рамките на експеримента екипът е приложил своето решение върху 15 вида обекти и 6 вида чанти. Wi-Fi системата е постигнала 99% успеваемост при разпознаването на опасни обекти, 98% при метални и 95% при течности. Когато обаче предметите са били в чанти, но увити в нещо, точността на засичането им е паднала до около 90%. Разработената от университетските учени система изисква наличието на Wi-Fi устройство с две или три антени, което лесно може да бъде интегрирано във вече съществуващите мрежи. Това обуславя и ниската му цена. Как стоят нещата от техническа гледна точка? Wi-Fi е базирана на безжични радиовълни. Новата система излъчва такива сигнали и след това анализира как те отскачат от обектите и материалите на пътя ѝ.

Според разработчиците тя би била полезна в музеи, стадиони, паркове, училища и други места с концентрация на хора и потенциален риск от атентати и инциденти.

В големите обществени пространства е трудно да се създаде скъпа инфраструктура за наблюдение като тази на летищата“, обяснява Йънгйънг Чен, съавтор на идеята и професор по електротехника и компютърно инженерство в университета RutgersИновационното решение идва в момент, когато светът е изправен пред сериозни заплахи в областта на обществената сигурност и зачестили терористични нападения на публични места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари