Всяка седма обява е за работа от вкъщи

1
Търговията и информационните технологии движат пазара на труда
Търговията и информационните технологии движат пазара на труда

Търговията и информационните технологии движат пазара на труда

Обявите за работа от вкъщи или дистанционно са се увеличили с 3% през ноември 2021 г. спрямо месец по-рано. Така техният дял спрямо общия брой обяви е 14.8%q или една от всеки седем обяви вече предоставя възможност за работа от разстояние. Това сочат данните от анализ на динамиката на пазара на труда, изготвен от ЈоbТіgеr.

Според данните половината от всички предложения в страната са съсредоточени в София. Те заедно с тези в другите големи областни градове са 75% от всички обяви. 50 на сто от предложенията са в София, в Пловдив са 10%, Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Най-многобройни са предложенията в сектора ІТ (67%) като работа от вкъщи се предлага и в сферата на „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг (ВРО) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Общият брой на обявите за работа обаче е с 5.9% по-малък от този през октомври, като тенденцията за намаляването им продължава.

Общият брой на предложенията в сайтовете за работа в страната през ноември е малко над 40 000. В сравнение с ноември 2020 г. обаче това е с 86 на сто повече.

Тенденцията на спад на обявите за работа през ноември спрямо октомври се наблюдава в почти всички сектори. Ръст е отчетен само в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (8%) и ІТ (1%).

В другите отрасли броят на обявите е намалял, като в „Здравеопазване и фармация“ те са с 0.4% надолу, а в „Маркетинг и реклама“ с 1%.

Спадът в „Административни и обслужващи дейности“ е 3%, в „Производство“ 6%, в „Хотелиерство и ресторантьорство“ 7%, в „Търговия и продажби“ 8%, Най-голямо е намалението в секторите „Строителство“ и „Логистика и транспорт“ -12%.

Спрямо ноември 2020 г. обаче картината е доста по-различна. Извършеният анализ показва двуцифрен и дори трицифрен ръст на обявите за работа във всеки един от секторите. През този период на 2020 г. беше отчетено едно от най-ниските нива на публикувани обяви от началото на пандемията, задминати единствено от тези през март 2020 г.

Макар че през последните 6 месеца има лек, но постоянен спад на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, броят им спрямо ноември миналата година е с цели 249% по-висок.

Трицифрен, спрямо 2020 г., е и ръстът на предложенията в секторите ІТ (126%), „Счетоводство, одит, финанси“ (115%) и „Административни и обслужващи дейности“ (109%).

Годишният ръст на обявите в останалите сектори е: „Търговия и продажби“ (92%), „Маркетинг и реклама (81%), „Производство“ (72%), „Логистика и транспорт“ (65%), „Здравеопазване и фармация“ (56%) и „Строителство (52%), сочат данните, цитирани от Ekonomic.Bg.

При дяловото разпределение на обявите за работа водещ е все още секторът „Търговия и продажби“ с 21%. Делът на сектора ІТ продължава да нараства и през ноември предложенията в него представляват 19% от общия брой обяви в страната. На трето място е „Производство“ с 15%, следван от „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (9%) и „Логистика и транспорт“ (8%).

За пръв път броят на обявите в сектор „Счетоводство, одит, финанси“ (5%) надвишава този в „Строителство“ (4.8%) и така те си разменят осмото и деветото място в дяловото разпределение. Последни продължават да са „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари