Всичките поръчки за нови влакове са спрени

0
Блокирани са сделки за 2,7 милиарда лева, парите идват по плана за възстановяване
Блокирани са сделки за 2,7 милиарда лева, парите идват по плана за възстановяване

Блокирани са сделки за 2,7 милиарда лева, парите идват по плана за възстановяване

Поредната голяма поръчка за доставка на влакове за над 1,2 млрд. лв. е спряна от министерството на транспорта. Това е станало на 3 ноември, пише в електронния регистър на поръчките.

Тя беше за 20 едноетажни електрически влака тип push-pull. Сред основните изисквания са скорост 200 км/ч, капацитет от минимум 300 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал.

Този път жалбата до КЗК е на испанската компания Patentes Talgo SL, а антимонополната комисия е образувала производство на 2 ноември. Откритото заседание по нея е насрочено за четвъртък, 9 ноември, пише 24 ЧАСА.

Информирани коментират, че испанците са искали повече време за подготовка на оферта.

Официално на сайта на КЗК пише, че жалбата е срещу разяснение на министерството на транспорта, в което са събрани 19 въпроса и отговора по процедурата.

От документацията на обществената поръчка става ясно, че срокът за подаване на оферти е удължен от 30 октомври на 20 ноември, а отварянето вместо на 31 октомври ще е на 21 ноември.

Patentes Talgo е специализирана в проектирането, производството и поддръжката на железопътен подвижен състав - от регионални до високоскоростни влакове. Нейни композиции возят до Севиля, Малага. а международно - от Испания до Париж, Женева, Цюрих, Милано и Лисабон.

Спрени с по-ранни дати са и поръчките за 35-те електромотрисни влака, както и за 7-те двуетажни, които общо са за 1,5 млрд. лв.

Жалбата срещу условията в процедурата за 35-те мотриси е подадена в антимонополната комисия от чешката “Шкода транспортейшън”.

Аргументите на министерството на транспорта да не се спира процедурата са, че няма да се спази предвиденият срок за доставка, който е обвързан с усвояване на европейското финансиране по плана за възстановяване до края на 2026 г. Забавянето може да доведе до невъзможност България да получи европейските средства и да се наложи държавата да поеме тези разходи, посочват от ведомството. Ще се забави и модернизацията на влаковия състав, която е предпоставка за икономически растеж и ще доведе до съществени екологични преимущества. КЗК обаче не уважи мотивите на министерството.

Втората жалба е на “Щадлер Полска” и е срещу условия в процедурата за седемте двуетажни електрически мотриси. На 2 ноември КЗК се произнася, че жалбата е неоснователна. Чака се обаче срокът за обжалване във ВАС и едва тогава процедурата ще продължи.

Доставката на тези 7 двуетажни влака е за 410,52 млн. лв.

Към момента активна е само поръчката за 18 електрически маневрени локомотива. За тях прогнозната цена е 68,36 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари