Всеки запасняк се отчита пред военните за пътувания в чужбина

0
За нарушителите е предвидена глоба
За нарушителите е предвидена глоба

Всеки български гражданин, зачислен в запаса, ще трябва да уведомява военните, ако ще бъде в чужбина повече от 6 месеца.

Процедурата ще се повтаря и при завръщането му в страната. За нарушителите е предвидена глоба между 270 лв. и 1000 лв. Това предвиждат промените в Закона за резерва, които бяха пуснати за обществено обсъждане, пише Вестник СЕГА

С тях Министерството на отбраната връща практиката от близкото минало за задължителност на мобилизационните назначения, както и за санкции при неизпълнението им. Задължение да уведомяват военните ще имат и жените, които се водят в запас, но излизат в отпуск поради бременност, раждане или осиновяване и отглеждане на дете. Глоба ще грози всеки, който не си пази документите за мобилизационно назначение за военно време, пише още в проекта.

Не става ясно дали новите текстове ще се отнасят за заварено положение, тъй като стотици хиляди българи живеят зад граница от години. Това не е изрично уточнено, което означава, че всеки българин, зачислен в запаса, но е извън пределите на България, ще трябва да уведоми военните. Засега не е ясно колко българи в чужбина подлежат на запас.

Затова най-вероятно ще започне и нова кампания по връчване на мобилизационни назначения. За да се случи това, от МО планират да възстановят и военните окръжия в градовете. В момента Централното военно окръжие има на подчинение военни формирования, които ще бъдат трансформирани в окръжия. Кампанията по връчване на повиквателни заповеди от военните се провежда всяка година, но в последно време техният брой се увеличава.

Само за първите два месеца на миналата година бяха връчени заповеди на 7306 мъже. През 2014 г. техният брой е бил 19 168, а през 2013 г. - 7038 души.

С новите текстове се променя и пределната възраст за зачисляване в запаса. За войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери ще е 55 г. За старши офицерите - 60 г., а тези с висши военни звания - 63 г.

Българите, които са без военна подготовка, но имат специфични военноотчетни специалности, ще се водят на отчет до 55 г. Министерството на отбраната се е отказало от плановете си да зачисли в запаса и неслужилите младежи.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари