Все повече ученици си пишат домашните с помощта на ChatGPT

2
Учителите виждат проблем с това "наготово" намиране на лесното, защото така се убива въображението на децата и те ще забравят да мислят
Учителите виждат проблем с това "наготово" намиране на лесното, защото така се убива въображението на децата и те ще забравят да мислят

Учителите виждат проблем с това "наготово" намиране на лесното, защото така се убива въображението на децата и те ще забравят да мислят

Все повече деца започват да използват изкуствен интелект, за да пишат домашните си работи. Разпространеният през последните месеци в страната чатбот GPT може да създава текст на база зададени думи или въпроси.

Валерия е 11 клас в столичното 140-то училище ''Иван Богоров''. Споделя, че от месец насам ChatGPT ѝ помага в писането на домашни работи по различни предмети, предава БНТ.

"В момента изготвяме проект по Руски език и много ми помага с информацията, защото не усещаш, че отстрани стои робот. Мога да задам въпрос два пъти, а информацията не се повтаря, тъй като запомня какво съм задала като въпрос", казва Валерия.

Освен учениците, и учителите вече се сблъскват с ChatGPT. Според тях чрез него трудно ще различава вярната от невярната информация.

"Проблемът с това "наготово" е намирането на лесното, което убива въображението на децата, а те така ще забравят да мислят", предупреждава учителят Виолета Илиева.

"Неприятно се получава в тази ситуация, защото учителят може да не разбере, че е излъган и да напише висока оценка, която детето реално не е заслужило", казва още Виолета Илиева учител.

Според IT експерта д-р Артур Кордон е необходимо изкуственият интелект да присъства в учебната програмата на по-големите ученици.

"Това явление ще продължава и за съжаление това може да доведе до много лош резултат, а именно - мързел на мозъка. До решение, че аз няма смисъл да чета книга, няма смисъл да се обучавам, защото ChatGPT ще ми напише домашното", коментира той.

Изкуственият интелект може да стане част от образователната система у нас през следващите от 5 до 7 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари