Все повече американци кандидатстват за европейско гражданство

3
Те използват предците си, за да се сдобият по-лесно с гражданство на европейска страна, а Ирландия и Италия са особено популярни
Те използват предците си, за да се сдобият по-лесно с гражданство на европейска страна, а Ирландия и Италия са особено популярни Снимка: Bloomberg LP

Те използват предците си, за да се сдобият по-лесно с гражданство на европейска страна, а Ирландия и Италия са особено популярни

Все повече американци кандидатстват за гражданство на страна членка на ЕС, възползвайки се от корените си, за да се сдобият с нов паспорт и да разширят възможностите си за работа, живот и пътуване, пише Bloomberg, цитирани от Инвестор.бг.

3284 американци са кандидатствали за ирландски паспорт през първите шест месеца на годината, над два пъти повече спрямо същия период на 2021 г., сочат статистически данни на правителството. Търсенето на италиански и германски паспорти също е нараснало експоненциално, показват данните на няколко консултантски компании в областта на гражданството. В италианското консулство в Ню Йорк в списъка с чакащите има 3700 души.

Кандидатите имат различни основания да кандидатстват. За някои пандемията е показала предимствата на това да имат повече от един паспорт, за да посещават семейството си в страни, които затвориха границите си за чужденци, или за да се възползват от политиките на работодателя си за работа отвсякъде. Други виждат добри възможности за бизнес и инвестиции, а мнозина са уморени от политическите разделения в САЩ и искат път за бягство.

„Всеки месец е рекорден“, коментира Джорджо Нусинер, ръководител на базираната във Флорида Програма за помощ за италианско-американско гражданство. Търсенето е нараснало два пъти на годишна база спрямо същия период на миналата година. „От края на миналата година наблюдаваме невероятно нарастване на търсенето и политиката е основната причина, която хората посочват за търсене на път навън“, допълва той.

Път за бягство

Смята се, че 40% от американците имат право на европейско гражданство, сочат данни на консултантската компания Global RCG. Макар че всяка страна има собствени правила, Ирландия например предлага гражданство на второ, трето и четвърто поколение американци с ирландски корени, които отговарят на определени критерии, а Италия признава роднински връзки до 1861 г. Хората, които имат документи, доказващи връзки на предците им с тези страни, имат сравнително лесен и евтин начин за достъп до ЕС.

Не всички, които кандидатстват за гражданство, смятат да променят живота си и да се установят в Европа, но им харесва да имат този вариант.

Габриел Стонър, чиято майка е родена в Ирландия, решила да кандидатства за ирландско гражданство, след като през юни Върховният съд отмени ключовото дело „Роу срещу Уейд“, което вече почти половин век гарантира правото на аборт. 27-годишната копирайтър специалистка от Джаксънвил, щата Флорида, била притеснена, че няма да получи достъп до услуги за аборт в бъдеще. Като лесбийка тя била притеснена и от отмяната на права на ЛГБТ общността в страната.

„Всеки път, когато има голямо политическо решение с потенциал рязко за промени ежедневието на американците, виждаме ръст на търсенето от двете страни на политическия спектър“, коментира Кели Кордс, основател на базирана в Илинойс консултантска компания за получаване на ирландско гражданство, която отбелязва ръст с 300% на запитванията в седмицата след решението за делото „Роу срещу Уейд“.

Европа също

Европа също не е имунизирана от политически и икономически сътресения. Еврозоната е изправена пред рецесия на фона на растящите цени на горивата заради войната в Украйна и инфлация, която се доближава до двуцифрен процент. Крайнодесни партии набират популярност в страни като Швеция и Италия. А правото на аборт все още е спорен въпрос в някои европейски страни, включително Ирландия, където то беше предоставено преди четири години след почти пълна забрана. Жените в страната сега имат право да слагат край на бременност до 12 седмици след последния си цикъл, три седмици по-малко, отколкото във Флорида.

За американците идеята за второ гражданство, по мобилни или данъчни причини, не е нова. Но избирането на Доналд Тръмп през 2016 година накара повече хора да проучат този вариант, коментират редица компании. Последвали събития като стрелбата в училище в Увалде, щата Тексас, са довели до ръст на интереса.

„Те не си тръгват непременно веднага, но им харесва да имат този вариант“, казва Джули Шьофер, адвокат по имигрантските въпроси в кантората Schlun & Elseven в Германия, която е получила 300 запитвания за един уикенд след решението за делото „Роу срещу Уейд“ спрямо обичайните 50.

Служителите в кантората на Шьофер са се утроили от двама на шестима тази година заради нарасналото търсене.

Повече паспорти

Докато някои американци стават европейски граждани по политически причини, други го правят по финансови съображения.

47-годишният Луис Рейнолдс получил няколко паспорта, включително италиански, заради бизнеса си като строителен предприемач. Работейки с компания, която му взела 10 хиляди долара за целия процес, той установил, че пра-прадядо му Луиджи Инфанте бил италианец и в резултат на това има право на италианско гражданство.

„Това е страхотен начин за достъп до пазара на ЕС и също така е забавно да откриваш корените си“, казва базираният в Ню Джърси предприемач.

Броят на американците, кандидатствали за второ гражданство, е нараснал четири пъти между 2020 и 2022 година, след като пандемията силно ограничи пътуванията, сочат данни на базираната в Канада компания за гражданство Arton Capital. 20% от клиентите на Arton сега са американци спрямо едва 2% преди две години.

„По време на COVID американците разбраха, че паспортът им, който не позволява достъп до повечето страни в ЕС, не може да им донесе свободата, с която бяха свикнали“, коментира Арманд Артън, основател на компанията. „Хората търсят гражданство на предшествениците си, защото не се налага да плащат нищо за разлика от визите срещу инвестиция“, допълва той, имайки предвид програмата „златна виза“, която предлага местожителство на хора, които инвестират известна дума в желаната страна.

Намиране на корени

Макар че политическите сътресения у дома и икономически стимули са били фактори за решението на Синди Шехан да потърси италианско гражданство, научаването на повече за собствената ѝ история било бонус.

След първоначална консултация, която показала, че има право да получи италианско гражданство, 61-годишната жена заминала за Салерно, за да получи документи, свързани с живота на прадядо си, и открила замък с нейната моминска фамилия Макиароли.

„Винаги съм знаела, че съм принцеса“, шегува се тя.

Шехан, която преди време работела в софтуерната индустрия, се установила неотдавна в Порто, Португалия, от Денвър, докато чака италианското си гражданство. Тя се зарадвала, че е открила начин да се свърже с предците си в Европа и няма търпение да може да пътува и да се радва на добър живот с пенсията си, като в същото време напусне страна, която смята за все по-опасна.

САЩ станаха толкова агресивни и назадничави, а Европа е безопасна и по-евтина. Просто искам да се махна“, споделя Шехан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    daskal
    Какво ще ги правите тези сащнически дезертьори, те са 52 полови, как ще ги интегрирате в свят, където сме само два пола?! урсула фон две лайнянен си прави сметка, че европа също ще направи 52 полова?!
  • 4
    4
    до 3
    То безполовите и многополовите са във вашия отбор.:) Хамериката ги изобрети.
  • 1
    3
    До истинския daskal
    Няма надежда за това жалко безполово рушлямистко тролче! Само лоботомия е решението за такива безродни антибългари и рушлямски подлоги!
  • 4
    2
    daskal
    До 1 - Пий си хапчетата! И изчаквай да подействат!
  • 0
    1
    daskal
    сащнически дезертьори!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари