Връщат 35 000 лева, злато и сребро на измамени пенсионерки

1
Над 31 000 лева, 2000 долара, златни и сребърни накити ще бъдат възстановени на две възрастни жени
Над 31 000 лева, 2000 долара, златни и сребърни накити ще бъдат възстановени на две възрастни жени

Бургаски криминалисти задържаха участник в схема за телефонни измами, съобщиха от МВР.

У 67-годишния С.М., изпълнявал ролята на „муле“, са открити крупни суми. Над 31 000 лева, 2000 долара, златни и сребърни накити ще бъдат възстановени на две възрастни жени, станали жертви на измами в края на ноември.

Задържаният С.М. и от село Звездец. Изяснено е, че от началото на месец септември мъжът е участвал в множество телефонни измами на територията на Бургас, чието пълно документиране предстои. В схемите той участвал в ролята на „муле“.

При ареста на С.М. и последвало претърсване на ползвания от него лек автомобил, са открити две крупни суми /в българска и чужда валута/, както и златни и сребърни накити. Установено е, че те са били отнети в два драстични случая на телефонни измами, извършени на 28 и 29 ноември т.г., жертви на които станали две възрастни жени. В първия случай, след обаждане по телефона за „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“, 76-годишна жителка на Каблешково изтеглила от банка 11 540 лева, които, съгласно указанията, оставила до дърво в близост до бургаска болница. Там жената получила инструкции да тръгне към Каблешково, за да не пречи на полицията, а когато се прибере, ще намери парите си вкъщи. Чак при прибирането си жената се усъмнила в думите на непознатия, представил се за полицейски инспектор, разбрала, че е измамена и сигнализирала на тел. 112 за случилото се. Жертва на телефонна измама по същата схема станала и 75-годишна жителка на Айтос. Тя изтеглила от два банкови клона общо 20 000 лева, които сложила в торбичка, заедно с наличните в дома й 2000 долара, 35 евро, 60 лева, 20 г златни накити, и неустановен грамаж сребърни накити, и ги оставила до детска пързалка срещу гарата в Айтос. Следвайки указанията, жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лева, които да остави до магазин зад Автогара Запад, но се усетила, че е измамена и не изтеглила исканата сума.

След успешната реализация на бургаските криминалисти, на двете потърпевши ще бъдат реално възстановени общо 31 600 лева, 2000 долара, 35 евро, 20 г златни накити, както и сребърни бижута.

От ОДМВРБургас съобщават, че през вчерашния ден са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни бургазлии същата схема. За щастие, те са неуспешни благодарение на съобразителни банкови служители и на бързите действия на полицаите.

Подобен случай с щастлива развръзка имаше и в началото на месец септември. Тогава задържан криминално проявеният П.К. /52 г./ от пернишкото село Сирищник.

Изпълнявайки ролята на „муле“, той „прибра“ от 73-годишна бургазлийка 11 680 лева, заблудена отново по схемата за съдействие на полицията и изтеглила крупната сума от банков клон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари