Над 60 000 лева и много златни накити завлякоха измамници за седмица в Силистренско

0
Две силистренки се хванаха на въдицата на ало измамниците по познатата схема "помощ на полицай"
Две силистренки се хванаха на въдицата на ало измамниците по познатата схема "помощ на полицай" Снимка: ThinkStock/VioNet.jpg

Повече от 60 000 лева и значително количество златни накити са щетите от две телефонни измами от началото на тази седмица в Силистра.

64-годишна жена даде на престъпниците над 20 000 лева, част от които занесе с личния си автомобил между Бяла и Плевен.

Ден по-късно друга възрастна силистренка стана жертва на измамниците и се раздели с 40 000 лева и златни бижута, които остави до електрически стълб на улицата.

И двете измами са извършени по най-популярния напоследък сценарий, свързан с участие в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Жертвите биват въвеждани в заблуждение след телефонно обаждане от мъж, който се представя за полицейски служител. Доверявайки се, дават съгласие за оказване на съдействие на органите на реда и стриктно изпълняват получените указания – да хвърлят от балкона или да оставят на определено място пари и ценности.
Най-уязвими са хората от третата възраст, отбелязват от полицията и за пореден път апелират да разговаряме с нашите близки за съществуващата опасност, да обясним какви са възможните сценарии и да ги посъветваме никога да не дават пари на непознати, споделя Дарик.

Полицията не иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи, затова няма да помогнем с нищо ако хвърляме пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказваме съдействие на служители на реда. В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно трябва да подадем сигнал на тел.112 или при дежурния в ОД МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари