Войната на пропагандата

0
Далече от бойните действия, в България, мненията по темата са разнопосочни
Далече от бойните действия, в България, мненията по темата са разнопосочни Видео: NOVA

Специалният пратеник на NOVA в Украйна Мартин Георгиев показва едно от трите лица на войната, която може да се определи, като икономическа, физическа и пропагандна

Освен своите лидери начело, пропагандната война между Украйна и Русия има и други, различни форми. В Одеса например плакатната мотивация на населението е видна на всеки метър. Най-разпространена е една цинична фраза. Тя е отговор на украински граничар към руски кораб, предлагащ мир, а не да обстрелва Змийския остров на 24 февруари.

„Аз съм човек от друго време и имам друго възпитание и го възприемем отрицателно”, каза Димитрий Терзи, председател на българското дружество в Украйна.

Но младите хора в Украйна използват тази фраза за мотивация, а граничарят, който я е произнесъл, е издигнат до ниво - герой. Сред най-рапространените агитации обаче е поздравът на националиста Степан Бандера преди повече от 80 години.

 „Слава Украине”  е стар лозунг, който навлезе широко в нашето общество и всички приветстват”, каза още Терзи.

Далече от бойните действия, в България, мненията по темата са разнопосочни. Според медийния експерт Георги Лозанов пропаганда води само Русия.

Пропагандата трябва да обърне така нещата, че да излезе, че хората предпочитат и защитават един авторитарен режим, който ги обрича на несвобода”, заяви той.

Пропагандата е и от двете страни на конфликта, според журналиста Явор Дачков. Концертът на стадион Лужники в Москва бил пример.

„Путин се ползва с подкрепата на своето население и е част от пропагандната война. От другата страна имаме Зеленски - професионален актьор, който води тази война само интернет”, обясни той.

Въпреки, че виждат пропагандата на всеки ъгъл по улиците на украинските градове, то местните са категорични за крайния резултат от нея.

„Тази война предизвика едно голямо циментиране и обединение на украинското общество. Независимо от националността”, смята Димитрий Терзи.

„Лошото на пропагандата е, че размива истината за трагедията и на двете страни”, каза още Дачков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари