Внимавайте за "черен лед" по пътищата

0
Т.нар. "черен лед" се получава от разликата в температурата на въздуха и тази на пътната настилка
Т.нар. "черен лед" се получава от разликата в температурата на въздуха и тази на пътната настилка

Сняг, поледица и дъжд са явления, с които повечето от по-опитните водачи са добре запознати и знаят как да управляват автомобилите си в подобни условия. Има обаче един изключително коварен феномен, наречен "черен лед", а времето, когато е възможна появата му, е точно сега.

Т.нар. "черен лед" се получава от разликата в температурата на въздуха и тази на пътната настилка. В резултат на това на пътя се образува изключително тънка и невидима ледено покритие. Опасността идва най-вече от това, че много шофьори не предполагат за наличието и смятат, че пътят пред тях е просто леко влажен.

А всъщност той е покрит с невидимия "черен лед". Как да го разпознаем, преди да загубим контрол над автомобила? Още преди да се качите в колата си обърнете внимание на времето и обстановката около вас. Мъгла в минусови температури, замръзване на дърветата и на различни други предмети навън са все признаци за евентуалното наличие на "черен лед".

Вероятността за образуването му нараства ако в близост до пътя има по-голям водоем или река. Черният лед е трудно разпознаваем, защото му липсва характерната лъскава повърхност. Ако се усъмните, можете преди да се качите в колата да изпробвате сцеплението на пътя с обувката си. Много от нас обаче игнорират тези съвети, а какво може да се случи вижте във видео, заснето в близост до чешкия град Нове Страшеци.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари