Внимавайте при оглед на апартамент с брокер

2
Злоупотреба с лични данни и подписване на документи с неясна тежест и употреба
Злоупотреба с лични данни и подписване на документи с неясна тежест и употреба Видео: БНТ 2

Злоупотреба с лични данни и подписване на документи с неясна тежест и употреба.

Това са сред най-честите некоректни брокерски практики. Причината това да се случва – няма Закон за брокерите на недвижими имоти. За какво трябва да внимаваме при оглед на апартамент с брокер и как можем да сме сигурни за покупките си?

Зрители на БНТ2 сигнализираха за масова практика на брокерите при оглед на жилища. Купувачът бива задължаван да подписва протокол с лични данни. Кандидат-купувачът трябва да предостави ЕГН, три имена и адрес по лична карта, за да може брокерът да удостовери, че е завел клиентът на оглед и при евентуална покупка да получи комисионна.

Наш екип проследи как точно се взимат личните данни и спазва ли се законовата процедура. На случаен принцип се свързваме с брокер, който ни води на оглед в 4-стаен апартамент в София. Всички необходими лични данни за протокола бяха издиктувани на глас пред собственика на апартамента, който присъстваше на огледа.

Екипът ни се свърза с Комисията за защита на личните данни. От там заявиха, че брокерите могат да са администратори на лични данни, ако са регистрирани в системата на КЗЛД. “Агенциите на недвижими имоти в качеството си на администратори имат задължение да осигурят технически и организационни мерки, една от които е достъп на трети лица до личните данни на техните клиенти да става по законосъобразен начин и път”, отбеляза Виржиния Табакова от Комисия за защитна на личните данни.

Екипът ни се свърза с Красимир Борисов от Асоциацията на бизнес експертите – сдружение, което настоява да се приеме закон, който да регулира дейността на брокерите у нас. Според него те трябва да са задължени да носят в себе си удостоверение, което доказва, че са администратори на лични данни.

Всеки един клиент е предварително предупреден още по телефона, че за да бъде извършен този оглед, той ще трябва да подпише такъв протокол. Преди огледа се представя това удостоверение, попълва се протокол и се прави оглед след това”, каза Борисов.

Екипът ни се натъкна и на друга нередност- неточно обяснение по условията на договаряне. В документа, който брокерите карат купувача да подпише е посочен и процентът комисионна при брокера. Така на практика обаче има предпоставка купувачът да бъде ощетен, казват експерти.

По този начин представено не е така, защото подписвайки 3%, във всеки един момент ответната страна може да ги изисква от мен. Но да – договорка може да има, защото в процеса на покупка на жилище има редица етапи, през които се преминава”, добавя Красимир Борисов.

Експертите обясняват, че е при подписване на протокола копие би трябвал да има и за подписалия го. Такъв масово обаче не се издава. На нашия екип също не беше даден екземпляр от протокола за оглед.

Създаването на Закон за брокерите на недвижими имоти би бил полезен както за купувачите, така и за самите брокери, защото към момента няма изисквания за образователен ценз към тях, нито пък техните права и задължения са описани някъде. Въвеждане на застраховка при купуване на недвижими имоти също би станало по-сигурно.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари