Внимание! Мъртва точка на видимост

0
От МВР ни съветват как да избегнем катастрофа заради "мъртвата точка"
От МВР ни съветват как да избегнем катастрофа заради "мъртвата точка"

От СДВР Столична полиция съветват шофьорите как да постъпят ако някой навлезе в "мъртвата им точка" на видимост при изпреварване.

ВНИМАНИЕ! МЪРТВА ТОЧКА НА ВИДИМОСТ

Всеки шофьор е преживявал момента, когато решавайки да изпревари друг автомобил или да завие, да се окаже, че вече го изпреварва друго моторно превозно средство и да си зададе въпроса-откъде излезе този, току-що си погледнах огледалата?

Огледалата не покриват всички точки на обща видимост и когато този, който ви следва, влезе в зоната на превозното ви средство, може да попадне в така наречената "мъртвa точка(ъгъл)" и следователно става невидим.

Проблемът е в мъртвата точка на видимост. Това са зони около превозното средство, които шофьорът не може да види, като гледа през прозорците или в обикновени огледала. Това е и причината, поради която превозни средства и велосипедисти изчезват за секунди от погледа ви и не могат да бъдат видени в огледалото за обратно виждане. Тези секунди обаче понякога могат да преобърнат живота ви. Мъртъв ъгъл има и от двете странични огледала.

Мъртвите точки са значим фактор при много от катастрофите, особено когато превозното средство завива. Често тези произшествия са свързани с промяна на посоката на движение на кръстовища, пътни възли и кръстовища с кръгово движение, като невидимите зони увеличават риска от произшествия особено с участието на тежкотоварни камиони над 3,5 т и малки участници в движението – пешеходци, мотоциклетисти, велосипедисти.

Практиката е наложила като най-популярен начин просто да се обърнете и да се огледате дали около вашето превозно средство няма други участници в движението. Проблемът тук е, че вниманието ви се раздвоява. Това трае само един кратък миг, но все пак през това време вие не гледате пред вас какво се случва.

Когато шофирате е по-добре да гледате напред, но е еднакво полезно да погледнете и настрани, когато искате да направите промяна на посоката(и не само тогава), за да си гарантирате, че ще направите маневрата безопасно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари