Влизаме в колеж без средно образование

0
Въвеждат "майсторски дипломи" след 10-и клас
Въвеждат "майсторски дипломи" след 10-и клас Видео: News7

Въвеждат "майсторски дипломи" след 10-и клас.

Влизаме в колеж, без да се сме завършили средно образование. Предложението е на образователното министерство, като се обмисля въвеждането на "майсторски дипломи" след 10-и клас.

Идеята е връзката между науката и бизнеса да стане по-ефективна, защото според просветния министър тя отдавна е прекъсната.

От просветен човек към просветен професионалист. Този преход се опитват да осигурят от просветното ведомство. Промяната предвижда създаване на професионални колежи. В тях ще могат да постъпват ученици още след 10-ти клас, както и възрастни, отдавна отпаднали от системата.

За да стане специалист обаче, човек ще трябва първо да издържи зрелостния изпит след 12-ти клас. Реформите се правят за нуждите на бизнеса. Според браншови организации глад за професионални кадри има във всички сектори, а подобни специални звена ще бъдат от полза, защото така ще се съкрати времето за учене.

Реформата не премахва досегашните колежи, нито центровете за професионално обучение. В новите колежи ще се води интензивно практическо обучение, насочено към нуждите на бизнеса. Директори на училища обаче са скептични за готвените промени, според тях подобни звена не могат да дадат качество като в професионалните гимназии.

Два колежа ще бъдат открити пилотно в Северопазадна България. Експерти са убедени, че както от IТ сектора, така и от строителния бранш ще проявят интерес.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари