Властите в окупираните украински територии забраниха Google

0
Достъпът до Google, Facebook и Instagram вече е възможен само чрез VPN
Достъпът до Google, Facebook и Instagram вече е възможен само чрез VPN

Достъпът до Google, Facebook и Instagram вече е възможен само чрез VPN

Властите в окупираните от Русия части на Донбас и в Херсонска област блокираха достъпа до интернет търсачката Google. Това съобщи местната служба на Радио Свободна Европа - Донбас. Реалии, във вторник.

По-рано лидерите на контролираните от Москва територии блокираха и социалните мрежи Facebook и Instagram. Те са блокирани и на територията на Руската федерация и двете самопровъзгласили се републики - "Донецка" и "Луганска".

"Google открито, по нареждане на своите куратори от американското правителство, насърчава тероризма и насилието срещу всички руснаци и особено срещу населението на Донбас", каза лидерът на самопровъзгласилите се "Донецка народна република" Денис Пишулин.

Той също така обвини Google, че "държи едно от призовите места" в разпространението на "лъжи и дезинформация", добавяйки, че технологичната компания следва "престъпна политика".

По думите на местни жители, цитирани от Донбас. Реалии, достъпът до Google, Facebook и Instagram вече е възможен само чрез VPN.

"На телефона Google работи добре, но на компютъра автоматично се смени на Yandex", казва един от интервюираните.

Yandex e руска търсачка, алтернатива на Google, която през годините е забърквана в различни информационни скандали. През 2017 г. например тя беше обвинена, че подрежда изключително ниско в списъка с резултати новините за хилядите протестиращи срещу правителството в Русия.

Андрий Дихтяренко, главен редактор на луганското издание "Реална газета", който живее в Киев от началото на войната, коментира, че стратегическата цел на новата забрана е да принуди населението на окупираните територии да стане част от руското информационно пространство.

"Обикновено, когато украинците трябва да знаят нещо, те отиват в Google, а това не устройва окупационната власт. Руските власти убиват средствата за комуникация между окупираните територии и останалата част от Украйна", каза Дихтяренко пред Донбас.Реалии.

По думите му блокирането на Google в окупираните украински територии е част от експеримент, в който Русия иска да провери доколко е технически способна да блокира и контролира основни интернет услуги голяма територия.

По-рано през март руски съд постанови, че "Мета Платформи" представляват "екстремистка организация", с което на практика забрани социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм в Русия.

Това се случи, след като "Мета" обяви, че няма да трие постове на потребителите си, в които се призовава за насилие срещу руски войници и руснаци. Това беше протестен акт от страна на американската компания, с който демонстрира, че е против войната на Русия в Украйна.

През последната година Москва ограничи множество независими медии, включително и социални мрежи. През март Русия забрани ползването на Фейсбук в цялата страна. Това действие беше предприето в отговор за забраната на държавните руски медии да публикуват съдържание на платформите на Мета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари